U organizaciji Hrvatskih šuma i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti – centar za znanstveni rad u Vinkovcima, u velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima svečano je otvoren Znanstveni skup „Gospodarenje šumama hrasta lužnjaka u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti“ povodom obilježavanja 150 godina znanstvenog i organiziranog pristupa šumarstvu jugoistočne Slavonije i djelovanja Brodske imovne općine. Okupio je brojne stručnjake iz raznih područja koji će kroz svoja predavanja ponuditi rješenja kako očuvati kvalitetu naših bogatih šuma po kojima smo nadaleko poznati.

„Hrast lužnjak veliko je i posebno bogatstvo ovog kraja, svojevrsni slavonski dukat koji je važan, ne samo za naš kraj i županiju, nego i za cijelu Hrvatsku. Zemlja smo koja je relativno bogata šumama te 44% kopnenog dijela teritorija RH čine šume i po tome pripadamo u red bogatijih europskih zemalja i stoga i ne čudi velika osjetljivost na šume hrasta lužnjaka, pogotovo nakon prošlogodišnjeg nevremena i oluje. Uprava šuma podružnica Vinkovci gospodari velikim bogatstvom koje je, nažalost, uništila oluja“

rekao je voditelj Uprave šuma Podružnice Vinkovci Krasnodar Sabljić.

U sklopu znanstvenog skupa održat će se brojna predavanja na kojima će istaknuti stručnjaci dati svoje mišljenje kako na najbolji način očuvati šume te se pripremiti za neočekivane situacije kao što je bilo prošlogodišnje nevrijeme.

„Svima je u našoj županiji poznato koliko šume znače našem području i ljudima, i upravo zbog toga ne smijemo dozvoliti da one s vremenom postanu lošije i da se o njima ne brinemo. Kvaliteta hrasta i Spačvanskog bazena nadaleko je poznata, a olujno nevrijeme koje nas je pogodilo prošle godine prisililo nas je dodatno promišljati o načinu gospodarenja, što je i cilj ovog skupa, kako bi u budućnosti imali priliku od šume i sa šumom nastaviti živjeti“

istaknuo je vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić.

Uz župana Dekanića i Krasnodara Sabljića, okupljenima su se obratili u državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Ivica Šušak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Mladen Pavić, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Nediljko Dujić, član Uprave hrvatskih šuma Ante Sabljić, akademik Igor Anić te vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić.