U prostorijama Narodne knjižnice i čitaonice u Privlaci održana je završna konferencija projekta „Sunčani krovovi u općini Andrijaševci, Stari Jankovci i Privlaka“, financiranog iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora za razdoblje od 2014. do 2021. u okviru provedbe programa „Energija i klimatske promjene“, a ukupno vrijednog 286.190,22 eura.

Rezultati projekta obuhvaćaju povećanje proizvodnje solarne energije kroz postavljanje fotonaponskih elektrana na 11 zgrada javne namjene u tri općine, podizanje svijesti te jačanje kapaciteta za upravljanje i promicanje nužnosti korištenja obnovljivih izvora energije.

„Živimo u vremenu u kojem su obnovljivi izvori energije nužnost, a 11 fotonaponskih elektrana na društvenim zgradama u Privlaci, Starim Jankovcima i Andrijaševcima pokazatelj su kako to treba funkcionirati. Put suradnje tri općine kroz funkcionalno povezivanje, kako na energetskom tako i na drugim poljima, može biti preteča drugih korisnih i razvojnih projekata. Čestitam još jednom načelnicima i zahvaljujem svim sudionicima na pomoći da i u našoj županiji postignemo visoku razinu proizvodnje energije iz obnovljivih izvora“

rekao je vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić.

U okviru projekta postavljene su fotonaponske elektrane na zgrade u vlasništvu Općine Andrijaševci (Braniteljska zadruga Šparoga -19kW, Nogometni klub Frankopan – 20 kW, Zgrada Općine – 12kW, Zgrada Stare škole – 20 kW, Zajednica športskih udruga – 12 kW ), fotonaponske elektrane na zgrade u vlasništvu Općine Jankovci (Dječji vrtić Krijesnica – 10 kW, Nogometni klub Vidor – 6 kW, Športsko društvo Croatia – 10kW, Upravna zgrada Općine 15 kW, Eko Jankovci ¸12 kW) i fotonaponska elektrana na zgradu dječjeg vrtića u Općini Privlaka – 15 kW.

Uz instalaciju fotonaponskih elektrana, ojačani su kapaciteti za upravljanje i promicanje korištenja obnovljivih izvora energije te je pružena podrška razvoju ekonomski i ekološki održivog društva.

Tijekom trajanja projekta podizala se svijest lokalnog stanovništva i poduzeća o prednostima obnovljive energije u lokalnoj zajednici kako bi ih potaknuli na pojedinačna i zajednička ulaganja u projekte obnovljivih izvora energije. Kroz info dane i radionice lokalnom stanovništvu i poduzetnicima, na primjeru projektnih aktivnosti, prikazana je efikasnost, jednostavnost i pristupačnost korištenja obnovljivih izvora energije kako bi se snažnije razvijala daljnja proizvodnja solarne energije. Radionice su dodatno dale uvid i odgovore na pitanja o svim segmentima i potrebnim koracima za sudjelovanje u projektima obnovljivih izvora energije te djelovale na osnaživanju kapaciteta i važnosti korištenja čistih izvora energije i održive ekonomije. Projektnim aktivnostima djelovalo se lokalno, ali dugoročni cilj je utjecati i na šire područje kako bi se potaknulo što više javnih, ali i privatnih korisnika na aktivnosti usmjerene na korištenje obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti.