U susret Nacionalnom danu palijativne skrbi koji se prvi puta obilježava ove godine 11. svibnja, u organizaciji Doma zdravlja Vukovar, u velikoj županijskoj vijećnici u Vukovaru održana je javno zdravstvena tribina “Zajedno – ZA bolju palijativnu skrb u zajednici”. 

Cilj je palijativne skrbi očuvanje najbolje kvalitete života do smrti, a središnjom komponentom smatra se timski rad. Brojna i kompleksna pitanja s kojima se mora suočiti bolesnik sa životno ugrožavajućom bolesti kao i njegova obitelj prelaze mogućnost i stručnost samo jednog specijalista. Najznačajniju ulogu u skrbi ima medicinska sestra koja je, kao dio multidisciplinarnog tima odgovorna za planiranje, provođenje i evaluaciju procesa zdravstvene njege. Podizanjem svijesti o potrebama i mogućnostima skrbi najtežih neizlječivih bolesnika daju se informacije o mogućnostima koje su se razvile u sustavu zdravstva i socijalne skrbi, podiže se raspoloženje i povjerenje u sustavnu skrb.

Palijativna skrb igra ključnu ulogu u pružanju dostojanstvenog i podržavajućeg okruženja za pacijente koji se suočavaju s teškim bolestima, kao i njihovim obiteljima. No, ostvarivanje ove skrbi zahtijeva predanost, suradnju i solidarnost cijele zajednice. 

Na održanoj tribini, kroz tri okrugla stola, obuhvaćene su sve razine zdravstvene zaštite. Raspravljalo se o konkretnoj tematici i problemima s kojima se u radu susreću svi oni zdravstveni djelatnici i stručni suradnici uključeni u pružanje palijativne skrbi.

 U ime Vukovarsko-srijemske županije nazočne je pozdravila i obratila se prigodnim riječima zamjenica pročelnika za zdravstvo Dragana Leko.