Iako je manifestacija GastRo A već najavljena, danas su na tiskovnoj konferenciji u prostorijama Općine Andrijaševci podijeljeni i posljednji detalji prije samog održavanja.

Manifestacija GastRo A namijenjena je svim gurmanima i ljubiteljima tradicionalnih suhomesnatih proizvoda, kobasice i kulenove seke, te šparoga, a održat će se 27. travnja.

„Čast mi je što će ova manifestacija biti održana upravo u našoj općini. To je dobar put promocije naših proizvoda koji su kroz vrijeme pokazali da su vrlo kvalitetni, a kroz ovakve manifestacije možemo ih izbrendirati i postaviti na mjesto koje zaslužuju. Isto tako, nakon svega onoga što je ovaj kraj prošao s pojavom Afričke svinjske kuge, ovo može biti dodatni motiv ljudima da se vrate svinjogojstvu i da idemo prema prerađivačkim kapacitetima kojih nam definitivno nedostaje, a što pokazuje tržište koje iz godine u godinu ima sve veće zahtjeve”

rekao je u ime domaćina načelnik Ante Rajković, a njegove je riječi potvrdio vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić.

„U vremenu nakon Afričke svinjske kuge kada je na tržištu premalo takvih proizvoda, shvatili smo ovo kao svoju priliku, a ne nepriliku, da svoje proizvode izbrendiramo, pokažemo ih na tržištu i da oni dobiju svoju valorizaciju i vrijednost koju zaslužuju. Kako bi bili ozbiljno shvaćeni organizirali smo ovu manifestaciju”

dodao je župan.

Kao bi ocjena proizvoda bila valjana i ocrtava pravo stanje kušanog, organizatori su se pobrinuli da ocjenjivanje provode senzorni stručnjaci za čiju su edukaciju zaduženi znanstvenici Agronomskog fakulteta u Zagrebu koje je danas predstavljao izv.prof. dr.sc. Ivica Kos.

 „Ovaj kraj ima sve osnove za dobru stočarsku proizvodnju. Ima biljnu osnovu, ima stočarsku osnovu i naposljetku ima ljude koji znaju raditi dobre proizvode još uvijek bazirane na poprilično velikom udjelu tradicionalne proizvodnje s izvornim sirovinama i s vrlo malo aditiva. Ti se proizvodi sigurno cijene na tržištu i uvjeren sam da će ovakva manifestacija imati jako puno korisnih učinaka”, kazao je Kos dodavši kako se očekuje rast proizvodnje i uključivanje većeg broja ljudi u registriranu proizvodnju, što i je svrha svega, kako bi naposljetku potrošač bio siguran što kupuje.

Nakon tiskovne konferencije, profesor Kos održao je kratku edukaciju o treningu senzornih ocjenitelja.

Posjetite manifestaciju i kušajte autohtone slavonske proizvode i specijalitete!