Prije točno 30 godina na istom mjestu, vinkovački fotograf Zvonimir Tanocki promovirao je svoju prvu autorsku monografiju „Vinkovci 91“. Od tada je objavio oko 50 autorskih i koautorskih monografija te izlagao svoja djela na preko 300 izložbi.  

Danas, u velikoj županijskoj vijećnici, predstavio je novu monografiju „POPLAVA 2014“, zorni prikaz prirodne katastrofe koja je pogodila naselja županjske Posavine prije gotovo devet godina. Kao pripadnik HGSS-a, Tanocki se odazvao pozivu u pomoć tamošnjih stanovnika, a 20 dana u Cvelferiji rezultiralo je dvjema tisućama fotografija koje su postale temelj djela. „Knjiga je moje osobno viđenje poplave, a kao „insajder“ imao sam mogućnost biti i fotografirati sva ključna mjesta. Svugdje sam išao s fotoaparatom, a najviše slika nastalo je upravo iz čamca dok smo obilazili kuće i izvlačili ljude“, rekao je dodavši kako knjiga slikom opisuje sve hrabre ljude dobre volje koji su dali svoj doprinos  u spašavanju, zaštiti i otklanjanju posljedica poplave. U tu vrijednu grupu ubrojio je Hrvatsku vojsku, Hrvatsku gorsku službu spašavanja, Crveni križ, vatrogasce, medicinske službe, policiju, vodoprivredu i sve druge koji pripadaju civilnoj zaštiti.

Posebnu zahvalu na potpori u procesu izdavanja monografije, vinkovački fotograf uputio je i  Vukovarsko – srijemskoj županiji. „Ova monografija prikazuje jedan iznimno tragičan događaj u našoj županiji. Kako bi naš narod rekao – da Bog da se ne ponovilo. Svi mi koji smo bili aktivni svjedoci iz prve smo ruke vidjeli što se sve može dogoditi kad se priroda naljuti. Međutim, naše vrijedne službe odradile su ogroman posao i ja im i ovom prilikom zahvaljujem što su mnogi životi spašeni zahvaljujući njima“, rekao je vukovarsko – srijemski župan Damir Dekanić dodavši kako se nada da će Zvonimir Tanocki predstaviti još monografija, ali ne ovako tragične tematike. Oko same obnove poplavljenog područja bilo je puno problema. Međutim, uspjelo se obnoviti. „Najveći dio je obnovljen, ali tužna je činjenica da je dio stanovništva nakon poplave otišlo i bojim se da se više neće vratiti živjeti na tom području“, osvrnuo se župan na sadašnje stanje.

Fotografije Zvonimira Tanockog osvajale su brojne nagrade, ali prava važnost njegovih djela puno je veća od toga. „Da nema objektiva Zvonimira Tanockog, puno toga ne bi bilo zabilježeno u gradu Vinkovcima, ali i prostoru cijele županije. Hvala mu što se daje, znamo da to nije posao, to je ljubav, dar koji malo tko ima“, vrijednost rada i djela vinkovačkog fotografa istaknuo je i vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić napomenuvši kako je današnje predstavljanje ujedno i zahvala svima koji su ublažili velike posljedice poplave 2014. godine.