Županijska smotra dječjih folklornih skupina svake se godine održava u nekom od mjesta naše županije, a ove godine Vinkovci su opet bili u ulozi domaćina. Na pozornici u Lenijama nastupilo je oko tisuću malih folkloraša.

Oni najmlađi na pozornici su prikazali dječje igre, biralice i brojalice dok su se stariji od deset godina predstaviti plesom i rekonstrukcijom običaja. “Ovdje su 22 dječje folklorne skupine s područja naše županije, s ukupno 30 nastupa. Žiri koji prati nastupe odredit će tko će predstavljati našu županiju na drugim smotrama u Hrvatskoj kao što su Mali đakovački vezovi, Malo brodsko kolo, Državna smotra dječjih folklornih skupina Hrvatske u Kutini i druge. Svi nastupi se snimaju i najbolji će biti poznati za nekoliko dana kada žiri još jednom pogleda nastupe svih sudionika“, rekao je stručni suradnik ZAKUD-a Dario Grčić.

Izuzetno je važno mlađim generacijama prenijeti što za Slavonke i Slavonce znači kulturna baština, običaji, tradicija. Potporu malim čuvarima tradicijske baštine dali su vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić te vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić. „Prelijepo je na jednom mjestu vidjeti ovoliki broj folkloraša i svih onih koji na njih prenose svoje vrijedno znanje. Sve ono što svakodnevno uče, na Županijskoj smotri dječjih folklornih skupina pokazale su 23 skupine i oko tisuću djece, odnosno malih čuvara naše bogate slavonske kulturne baštine. Dok je njih, ne moramo se bojati za našu budućnost i očuvanje slavonskih običaja, nošnji, tradicije, Šokadije“, istaknuo je župan prije samog početka dodavši kako ga veseli što ima priliku vidjeti sve što su pripremili.

Okupljene je pozdravio i gradonačelnik Bosančić. “Jako je važno našim najmlađima prenositi ono što stariji danas jesu, oni koji kroz KUD-ove, kroz Vinkovačke jeseni, kroz sve tradicijske manifestacije Vukovarsko-srijemske županije čuvaju tradicijsku kulturu, šire ju, stvaraju tu jednu ljubav kod mladih“, kazao je Bosančić.