Kako bi se unapredila lovnotehnička i lovnogospodarska infrastruktura, te za kvalitetnije gospodarenje lovištima, Vukovarsko-srijemska županija raspisala je Javni poziv za potporu u izgradnji, adaptaciji i održavanju lovnotehničkih i lovnogospodarskih objekata. Od 29 prijavljenih društava, potporu je dobilo njih 25 i au ukupnom iznosu od 160 tisuća kuna.

S njima je danas ugovore potpisao župan Damir Dekanić, uz pomoć pročelnice Upravnog odjela za poljoprivredu Magdalene Parat.

„Lovačka populacija je velika, šarolika, gotovo svako mjesto ima svoje lovce i lovačka društva. Ona su motor i pokretač društvenih događanja, a uz to brinu o prirodi, brinu o svojim kolegama i bitan su segment svakog društva. Zato im nastojimo svake godine sredstva malo povećati, zasad u tome uspijevamo, a vjerujem da će tako biti i ubuduće”, kaže župan.

Javni poziv se, dodaje, odnosio na sve ono što pomaže opstanku divljači na našem prostoru, a time i regulaciji njihovog optimalnog broja. Društva jednostavno nisu u mogućnosti sami sve financirati pa je Županija „uskočila” u pomoć. Različiti su iznosi koje je dodijelila, ovisno o njihovima potrebama, no svaka pomoć je, slažu se lovci, dobrodošla.

„U ovoj godini naše lovačke udruge potpisale su ugovore za dva javna poziva. Ranije su potpisali ugovore za odstrel čaglja i lisice te unos sitne divljači, ukupne vrijednosti 280 tisuća kuna, a danas za održavanje i adaptaciju objekata, vrijednosti 160.689,69 kuna”, pojašnjava Blaženko Bajić, predsjednik Lovačkog saveza Vukovarsko-srijemske županije koja trenutno 70 lovačkih udruga i 2100 lovaca.

Iako mnogi od njih imaju zastarjelu opremu i čeke, a i mnoga lovišta se moraju obnoviti, stanje je, kaže Bajić, zadovoljavajuće. Kako u lovištima, tako i s opremom.

„Borimo se svim silama da opstanemo i da nam bude bolje. Dobili smo 50 posto traženih novaca, a sve ćemo potrošiti na lovno gospodarske objekte – na hranilišta koja su u lošem stanju. Ne možemo to sami isfinancirati pa nam ova pomoć Županije puno znači”, rekao je predsjednik LD Jelen Mirkovci, Žarko Bobić, otkrivši nam i posebnu želju lovaca – ostaviti djeci sve ono što su oni naslijedili od svojih starijih.