Autor: IZVOR : novosti.hr

Župan Vukovarsko-srijemske županije, Damir Dekanić, danas je u vanjskom prostoru Zavoda za hitnu medicinu uručio ključeve tri nova, potpuno opremljena vozila za hitnu pomoć. Ukupna vrijednost vozila je 1.713.000,00 kuna, a sve je financirano iz decentraliziranih sredstava.

„Možda se nedovoljno ističe, ali Hitna medicina u našoj županiji je perjanica onakva kakva bi trebala biti. Moram zahvaliti Općoj bolnici Vinkovci, koja je bila vlasnik ovog zemljišta i darovala ga. Također se želim zahvaliti Maji Grba-Bujević i Mati Matiću, koji podnosi sve one nedaće koje su na našem području i uspijeva izaći s ovako dobrom infrastrukturom. Nadam se da će ova vozila imati što manje posla te da će svi korisnici izaći sa što manje posljedica”, rekao je župan Damir Dekanić.

Zavod za hitnu medicinu u Vukovarsko-srijemskoj županiji krenuo je s radom 2011. godine. Tada je bilo tri ispostave, odnosno u Vinkovcima, Vukovaru i Županji, dok danas postoje 6 ispostava sa 7 timova. Uvjeti i infrastruktura bila je u nezavidnom stanju, ali sada je sve drugačije.

„Bili smo u neadekvatnim prostorima u domovima zdravlja. Danas smo stvorili kadar, opremu i vozila, a u zadnje vrijeme stvaramo prostorne uvjete, kako za djelatnike, tako i za pacijente. Trenutno imamo 24 doktora, od potrebnih 25, dva specijalista iz hitne medicine, doktora znanosti, a redovno se održavaju edukacije. Također, studenti 6. godine medicine dolaze na terensku nastavu kod nas, a povratne informacije su dobre”, riječi su Mate Matića, ravnatelja Zavoda hitne medicine naše županije.

Ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu, Maja Grba-Bujević, ističe kako je potrebno voditi brigu o tri stvari. To su edukacija ljudi, ulaganje u infrastrukturu i opremu te dostupnost timova.

„Veliko je zadovoljstvo biti u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Svaki puta kada dođem ovdje primijetim iskorak. To je posljedica intenzivnog rada dugog 11 godina, odnosno zajedničkog rada Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu i Vukovarsko-srijemske županije, kao i ravnatelja Mate Matića i svih ljudi koji iza ovoga stoje”, istaknula je Grba-Bujević.

„Uvijek je bolje raditi s novim vozilom. Svakako je sigurnije, udobnije i lakše za nas i naše pacijente, vjerujem kako će ovo puno značiti za zbrinjavanje pacijenata. Tu se nalazi sva nova oprema, to je bolnica u malom te se nalazi sva ona standardna potrebna oprema. To će puno značiti za nas i pacijente”, riječi su Tomislava Prše, medicinskog tehničara i vozača u Zavodu za hitnu medicine u našoj županiji.