Vukovarsko-srijemska županija i ove je godine prigodnim božićnim paketima razveselila gotovo 800 djece s područja županije, iz 18 udruga i društava. Župan Damir Dekanić paketiće je danas podijelio učenicima posebnih odjela Osnovne škole Mate Lovraka u Županji te Osnovne škole Josipa Matoša u Vukovaru. „Lijepa je ovo blagdanska čestitka. Ugodno smo se iznenadili kada su nam prije nekoliko dana javili da će nas posjetiti župan i donijeti poklone za naše učenike s teškoćama u razvoju. Zahvaljujem se Županiji na potpori, strpljenju i dobroj komunikaciji, a nadam se da ćemo i dalje odlično surađivati“, rekao je ravnatelj županjske škole Marijan Oršolić.

Osnovna škola Josipa Matoša u Vukovaru jedina je samostalna škola na području županije koja obrazuje učenike s intelektualnim teškoćama i skupinu djece iz autističnog spektra. Ove su godine upisali 59 učenika, što je maksimalan kapacitet škole. „Radimo kao i svaka druga škola osim što je radni dan nešto drugačije koncipiran u smislu trajanja nastave, a imamo i produženi stručni postupak. Djeca su tu s nama od 8 ujutro do 16 sati, odnosno radimo samo u jednoj smjeni. Nastojimo svoj djeci osigurati ono što im treba, od obrazovnih sadržaja do socijalnih i vještina svakodnevnoga života kako bismo ih osposobili za svakodnevno samostalno življenje“, pojasnila je ravnateljica Osnovne škole Josipa Matoša Mirela Szabo dodavši kako je u školi zaposleno 46 djelatnika, od kojih su 24 edukacijska rehabilitatora. Gotovo svi učenici vukovarske škole dočekali su župana, a kao zahvalu za božićne poklone pripremili su i kratku priredbu. Učenik Aleksandar je bio zadužen za glazbeni dio dok je još četvero učenika recitiralo kratke priče. „Podjelom božićnih paketa želimo djeci s teškoćama u razvoju uljepšati božićne blagdane, ali i iskoristiti priliku te doći vidjeti kako im je u školi, što im nedostaje i kako im možemo pomoći. Cilj nam je u maksimalnoj mjeri doprinijeti integraciji osoba s poteškoćama u društvo, odnosno biti osjetljivi i naći im prostor nakon što izađu iz ovakvih institucija. Oni postoje, tu su i svake ih je godine sve više“, naglasio je župan.

Pokloni su stigli i na adrese Društva za pomoć osobama s invaliditetom „Golubovi“ Županja, Udruge za osobe s intelektualnim oštećenjem „Golubica“ Vukovar, Udruge roditelja djece s poteškoćama u razvoju „Vukovarski leptirići“ Vukovar, Udruge osoba s invaliditetom „ZRNO“ Vinkovci, Udruge „Tko se boji sutra još?“ Vukovar, Centra za rehabilitaciju „Mala Terezija“ Vinkovci, Centra za pružanje usluga u zajednici Sv. Ana  u Vinkovcima te djece u udomljenim obiteljima. Osim toga, za obitelji u teškim materijalnim situacijama župan Dekanić odobrio je bonove Caritasu Vinkovačkog i Vukovarskog dekanata koji će osigurati potrebne namirnice za Pučku kuhinju u Vinkovcima te podijeliti socijalno ugroženim osobama ili obiteljima, a koji su njihovi korisnici. Bonove za kupnju neophodnih namirnica dobili su i Udruga „Mladi protiv gladi“ iz Vinkovaca i Udruga „Duga“ iz Vukovara, a podijelit će ih obiteljima u potrebi, u prostorijama socijalne samoposluge.