Otvoren je Pelješki most, hrvatski teritorij je spojen u jedinstvenu cjelinu, čime je ostvaren hrvatski san.  Jedan od najvećih projekata u EU-u i najveći u Hrvatskoj koji je financiran sredstvima Europske unije, svečano je danas otvoren, a redovan promet preko mosta koji povezuje jug Hrvatske s ostatkom države krenuo je u ponoć.

Dugo vremena jedan projekt nije tako ujedinio Hrvatsku i učinio ponosnima njezine građane kao Pelješki most. 

„Ovo je povijesni dan koji će zlatnim slovima biti upisan u hrvatsku povijest!“ – rekao je župan Damir Dekanić, koji je nazočio otvorenju ovog građevinskog remek-djela. Izrazivši oduševljenje velebnim projektom istaknuo je kako ovaj most ima veliko značenje za stanovnike cijeloga juga Dubrovačko-neretvanske županije, za turizam ali i cijelu Hrvatsku, jer omogućava bolju prometnu povezanost i ujedinjenje teritorija, te predstavlja za svakog Hrvata ponos i simbol zajedništva.

Cjelodnevni svečani program koji se odvijao s obje strane mosta, na odmorištima Brijesta i Komarna, završio je izvedbom “Himne slobodi” i velikim vatrometom, nakon čega je uslijedilo svečano otvaranje 2404 metara dugačkog mosta. Tijekom vatrometa mostom su prošla i dva automobila hrvatske proizvodnje – Nevera Mate Rimca i automobil koji “gradi” proslavljeni automobilistički as Niko Pulić, sve uz pucnjavu Dubrovačkih trombunjera i zvonjavu svih crkvenih zvona u Dubrovačkoj biskupiji.

Uz kompletan državni vrh kojeg su predvodili predsjednici Vlade RH, Hrvatskog sabora i Republike Hrvatske: Andrej PlenkovićGordan Jandroković i Zoran Milanović, te članove diplomatskog zbora, goste iz inozemstva, predstavnike brojnih hrvatskih institucija, svečanosti službenog otvaranja nazočili su i svi hrvatski župani, saborski zastupnici, bivši visoki dužnosnici te predstavnici gospodarske i akademske zajednice, kao i brojni drugi uzvanici.