Župan Damir Dekanić danas je nazočio obilježavanju 2. dana obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva s područja Općine Ivankovo koje je okupilo veliki broj posjetitelja. U sklopu obilježavanja održan je Gospodarski sajam, radionica s tri tematska bloka gdje je jedan od izlagača bio državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak na temu „Što se za OPG mijenja novim Strateškim planom Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske od 2023. do 2027. godine“.

Općina Ivankovo broji oko 267 poljoprivrednih poduzeća od kojih je 245 OPG-ova. „Vukovarsko-srijemska županija za sada, u okviru svojih proračunskih mogućnosti, podržava izradu projektnih dokumentacija i studija za izgradnju/rekonstrukciju objekta za preradu poljoprivrednih proizvoda u svrhu unapređenja prerade istih te dodjeljuje potpore za postizanje certificiranih standarda, što je u ovome trenutku velika pomoć. U budućem razdoblju imati ćemo 3 tisuće hektara poljoprivrednog zemljišta s mogućnošću navodnjavanja, dakle fokus će zasigurno biti na potporama u razvoju i gospodarenju intenzivnim kulturama što do sada nije bio slučaj.“-rekao je župan Dekanić koji je podsjetio da postoje i razne potpore koje provode općine i gradovi, a koje uvelike poljoprivrednicima pomažu u realizaciji programa i projekata.

Župan Dekanić također se osvrnuo na značaj udruživanja u proizvođačke organizacije te rekao: „Nezadovoljni smo time što jako malo vrijednosti od ukupno proizvedenog ostaje u našoj županiji. To znači da moramo napraviti iskorak u prehrambenoj industriji i prerađivati, udružiti se kako bi povećali šansu plasiranja proizvoda na tržište i povećanje cijene istih, samim time smanjili bi se i troškovi proizvodnje. Upravo je to model koji bi omogućio puno bolji život na onome što stvaramo, ovdje gdje nastaje.“

Osim edukativnog i izložbenog dijela koji će posjetiteljima biti dostupan tijekom cijelog dana, u popodnevnim i večernjim satima pripremljen je i bogat glazbeni program.