Vukovarsko -srijemski župan, Damir Dekanić održao je danas, u maloj županijskoj vijećnici, u Vukovaru, sastanak sa izvršnim direktorom regije centralne  i istočne Europe tvrtke Vermilion Zagreb Exploration d.o.o, Jeffom DaviesomAugustinom Krešićem, voditeljem istraživanja na koncesijama SA-10 i SA-07, te Georgem Babićem, voditeljem proizvodnje.

Bio je to još jedan u nizu sastanaka koje je župan Dekanić održao sa predstavnicima tvrtke Vermilion s kojom, kaže, Županija ostvaruje izvrsnu suradnju na obostranu korist.

– Same istražne radnje su počele prije nekoliko godina, a sada polako ulazimo u samu završnicu sukladno svim propisima i pravilnicima u RH – kazao je nakon sastanka župan.

Cijeli proces, naglašava, ide svojim tijekom – iako malo sporije od očekivanog.

– Bitno je stoga napomenuti kako je Vukovarsko -srijemska županija svoj dio odradila na vrijeme, te jako dobro surađuje sa samom tvrtkom – poručio je Dekanić.

Dodao je i kako se danas na sastanku razgovaralo o mogućnosti da sjedište tvrtke bude na području naše županije, te da je sam Vermilion vezano uz tu mogućnost napravio svoju analizu.

– Na nama je sada da im pojasnimo iz kojih razloga mi to želimo, a što ćemo i učiniti čim nam iz tvrtke dostave podatke svoje analize, te vjerujem u pozitivan ishod  – istaknuo je župan.

Samo crpljenje plina će, kaže župan, prema riječima direktora Daviesa krenuti u siječnju 2024. godine.

– Distribucija plina ići će preko tvrtke Plinacro, te će sama prodaja ići prema standardnoj proceduri u koju će biti uključene tvrtke koje su ovlaštene za takav posao, a među njima je i PIS d.o.o.. Na ovaj  način osigurava se, dakle, buduća opskrba plinom i za stanovnike Vukovarsko -srijemske županije -naglasio je.

Izvršni direktor regije centralne  i istočne Europe tvrtke Vermilion Zagreb Exploration d.o.o, Jeff Davies, kazao je kako se njegova tvrtka bavi istraživanjem i eksploatacijom ugljikovodika, te da trenutno provodi istražne aktivnosti, u skladu s ugovorom koji je sklopljen s Vladom RH, na bušotini Opatovac 1, a potom je planiran i rad na bušotini Novi Jankovci 1.  Dodao je i kako se nada nastavku ove do sada uspješne suradnje.