Održana je 53. po redu „Iločka berba grožđa“ koja je trajala tek jedan dan, ali je i u uvjetima pandemije koronavirusa ipak zadržan kontinuitet ove tradicionalne manifestacije. Kulturno-zabavna, vinska, turistička i gospodarska manifestacija Iločka berba grožđa prvi puta održana je 1962. godine. Proizašla je iz običaja pudarine, kada su vinogradari boravili u svojim vinogradima u vrijeme sazrijevanja grožđa kako bi ga zaštitili i sačuvali do berbe.

Sadržaja za zaljubljenike u vino iz cijele Hrvatske ali i inozemstva nije nedostajalo. Ovogodišnja Iločka berba grožđa pokazala je da je grožđe izuzetne kvalitete, a vinogradari očekuju dobru berbu.

Manifestaciji je nazočila i ministrica poljoprivrede Marija Vučković koja je tom prigodom naglasila: „Iloku je iz Europskih fondova te kroz tržišne i izravne potpore odobrena vrijednost potpora od gotovo 169 milijuna kuna, a iz vinske omotnice za Vukovarsko-srijemsku županiju odobrena je potpora u iznosu od gotovo 12,5 milijuna kuna“.

Prve grozdove odrezali su vukovarsko-srijemski župan i izaslanik premijera RH, župan Božo Galić, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, pročelnik kabineta predsjednika RH Zorana Milanovića Bartol Šimunić i zamjenik gradonačelnice Iloka Josip Kovač.

 Izvor fotografija: Glas Slavonije, Facebook „Iločka berba grožđa“