Međunarodni dan Roma obilježava se 8. travnja i to u čast prvog Svjetskog kongresa Roma održanog od 8. do 12. travnja 1971. godine u Londonu. Kongres je rezultirao proglašenjem službenog romskog jezika (romani chiba), kao i službenim prihvaćanjem naziva ˝Rom˝, što na romskom jeziku znači čovjek, a  usvojene su i odluke o romskoj zastavi i službenoj himni.

Povodom Svjetskog dana Roma župan Božo Galić uputio je čestitke svim pripadnicima Romske nacionalne manjine u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Tim povodom, zajedno sa zamjenikom gradonačelnika Vinkovaca Ivanom Bosančićem, položio je vijenac na Gradskom groblju u Vinkovcima. Nakon toga primio je predstavnike Romske nacionalne manjine, predvođeni Seljmanom Gušanijem, u Vinkovcima, u maloj županijskoj vijećnici.

U Vinkovcima danas živi stotinjak Roma, što je, posebice u odnosu na prijeratne godine, skroman broj. Na razini naše županije živi oko 250 Roma.

Predstavnik Gušani tom prigodom spomenuo je kako se Romi najčešće povezuju sa socijalnim, obrazovnim i drugim problemima, ali u vinkovačkoj zajednici nije takav slučaj. Većina njih su obrtnici i žive od svoga rada.

Istaknuvši zadovoljstvo suradnjom kako s romskom tako i s ostalim nacionalnim manjinama na području županije, župan Galić je rekao: „Mislim da smo županija koja kroz Koordinaciju, a prvi smo ju uspostavili u cijeloj Hrvatskoj, s manjinama surađuje dobro. Tako i romskoj zajednici pomažemo gdje možemo, da se i oni uključe u život Vinkovaca i županije.“