Institut društvenih znanosti Ivo Pilar obilježava 25. godišnjicu opstojnosti i odlučeno je da se obljetnica održi u Vukovaru. Tim povodom župan Božo Galić primio je predstavnike ove ugledne znanstvene institucije, koji su predvođeni ravnateljem Instituta prof.dr.sc. Vladom Šakićem.

Ova ustanova već gotovo puna dva desetljeća, a osnovana je 26. studenog 1991. godine, organizira i znanstveno-stručne skupove u Vukovaru, na temu Domovinskog rata. Od 2006. godine djeluje i Područni centar instituta u Vukovaru.

U razgovorima istaknuta je izvrsna suradnja Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar s Vukovarsko-srijemskom županijom, a između ostalog suradnja se očitovala se i u izradi monografije Vukovarsko-srijemske županije, svojevrsne ”osobne karte” najistočnije hrvatske županije, publicirane 2012 godine.

– Praktički isto toliko, dakle puna dva i pol desetljeća, naša institucija surađuje s Vukovarom i Vukovarsko-srijemskom županijom. Naime, od početka našeg djelovanja kao jednu od tematskih cjelina istražujemo uzroke i posljedice Domovinskog rata. Što je, pak, vidljivo iz brojnih publikacija na temu Vukovara i njegova svekolikog značenja, posebice na simboličkoj, ali i na univerzalnoj razini – rekao je ravnatelj Šakić.

– Institut Ivo Pilar kroz povijesni i demografski prikaz daje i ostali prikaz, kao što je Domovinski rat ali i gospodarstvo u našoj županiji. Suradnja s Institutom bila je uvijek na visokoj razini, gdje se stvaraju zaključci i realizacije, a u skladu s njima gledamo projekte za budućnost. Realizacija strateških projekata izuzetno je važna, ali i mišljenje naših partnera kao i članova Instituta, s kojima možemo puno postići u realizaciji projekata. Uz struku jedino sa znanjem možemo pobijediti – rekao je župan Galić.

Za dosadašnju uspješnu suradnju i potporu u radu ravnatelj instituta Šakić uručio je prigodnu zahvalnicu i Pilarovu medalju županu Galiću.