Župan Božo Galić primio je danas u Vukovaru u nastupni posjet veleposlanicu  Japana u Republici Hrvatskoj NJ. E. Misako Kaji.

Tom prigodom upoznao je veleposlanicu s aktualnom političkom, gospodarskom i kulturnom situacijom na području županije, a razgovarali su i o mogućnostima daljnje suradnje.

Župan je ovom prigodom još jednom zahvalio Japanskom veleposlanstvu za svu pomoć koju su pružili u poslijeratnom periodu, a osobito u području razminiranja u našoj županiji, te je istaknuo kako Vukovarsko-srijemska županija ima veliki razvojni potencijal, jer je područje pogodno za razvoj poljoprivrede, drvne industrije  i ruralnog turizma te je dogovoreno da se i dalje intenziviraju prijateljski odnosi s japanom u tim područjima.

Obje strane složne su kako bi se u budućnosti trebalo raditi na povećanom broju dolazaka japanskih turista u Slavoniju, jer Japanci izuzetno cijene prekrasne hrvatske krajolike te gostoljubivost hrvatskog naroda.

Župan Galić je tom prigodom izjavio: “Posebno mi je drago što sam danas mogao primiti veleposlanicu Japana ovdje u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Sa Japanom imamo jako dobru suradnju u posljednjih 15 godina koliko sam ovdje župan. Kada nam je bilo najteže, kako kaže i sama veleposlanica Japana, država Japan i japanska poduzeća su pomagala ovom području. Danas sa Japanom imamo drugačiju suradnju, kroz partnerski odnos između malih i srednjih poduzeća, kroz razmjenu studenata. Tijekom prijema razmijenili smo međusobna mišljenja te smo zaključili da postoji želja za razvoj zajedničke suradnje u gospodarstvu, turizmu. Mi smo županija koja ima što za pokazati, prije svega našu kulturnu baštinu i gastronomiju.”

Japanska veleposlanica Kaji izrazila je zainteresiranost za produbljivanje prijateljskih odnosa te naglasila njihovu orijentiranost na razmjenu studenata i suradnju na području kulture. Tom prigodom je izjavila: “Hvala lijepa na vrlo ljubaznoj dobrodošlici i prijemu. Sretna sam što sam došla u vašu prelijepu županiju o kojoj sam puno naučila kao i o njezinim potencijalima. Vaša županija ima šaroliku industriju te brojne etničke grupe. Sada je Hrvatska prosperitetna zemlja, ponosna članica EU te dijeli zajedničke vrijednosti s Japanom. Župan Galić i ja složili smo se da ćemo promovirati prijateljske odnose između Japana i Hrvatske kroz ovu lijepu županiju.“

Na sastanku je zaključeno kako će kroz daljnje zajedničke kontakte nastojati proširiti svekoliki oblici suradnje, posebno u području gospodarstva s naglaskom na poljoprivredu, kulturu, turizam i sport ali i u drugim segmentima.

Uz župana Galića, razgovorima su nazočili direktor Centra kompetencija dr. sc. Ivan Ambroš zamjenik direktora Agro-klastera Željko Cirba te viši savjetnik – specijalist za međunarodnu suradnju i EU poslove Krunoslav Srpak.

U pratnji veleposlanice Kaji, prijemu su nazočili treći tajnik Yutaro Nishida, te suradnik u Veleposlanstvu Tomislav Mikuljan.

U sklopu posjeta japanske veleposlanice Kaji u popodnevnim satima predviđeno je otvaranje izložbe „NINGYO – umjetnost i ljepota japanskih lutaka“ u Gradskom muzeju Vukovar. Ova izložba plod je suradnje Veleposlanstva Japana, Japanske fondacije i Gradskog muzeja Vukovar. Otvaranju izložbe će nazočiti i župan Božo Galić.