Vukovarsko-srijemski župan  primio je danas u svom Uredu u Vukovaru generalnu konzulicu Republike Hrvatske u Republici Mađarskoj Vesnu Halugu, koja je zajedno s učenicima hrvatske nacionalnosti iz Obrazovnog centra Miroslav Krleža iz Pečuha u dvodnevnom posjetu gradu Vukovar i Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Prilikom susreta župan Galić je konzulicu Halugu upoznao sa aktulanom situacijom u Žuapniji, te je istaknuo  kako Hrvatska vrlo dobro surađuje s Mađarskom i kako dvije države veže i prijateljski odnos, uz želju da se takva suradnja i nastavi.  Naglasio je kako je velik broj ljudi s našeg područja bio smješten upravo u Mađarskoj za vrijeme Domovinskog rata te je ovim putem zahvalio mađarskom narodu na prihvaćanju svih obitelji koji su u to vrijeme ostali bez svojih domova.

„Odnos Hrvatske i Mađarske kada je riječ o prekograničnoj suradnji jako je dobra. Hrvatska manjina u Mađarskoj vrlo je posebna, a jedna od najznačajnijih stvari je njihov doprinos općoj hrvatskoj kulturi i povijesti te u zadnje vrijeme i gospodarstvu.“-rekla je konzulica Haluga.

Učenici hrvatske nacionalnosti iz Obrazovnog centra Miroslava Krleže iz Pečuha u sklopu posjete bili su u Memorijalnom centru Domovinskog rata Vukovar, te će obići Ovčaru, Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata, spomen sobu u vukovarskoj bolnici, Vučedol, Gradski muzej.

U Memorijalnom centru Domovinskog rata Vukovar učenike je u ime Vukovarsko-srijemske županije pozdravio savjetnik župana za školstvo, obrazovanje, kulturu i šport Grgo Krajina.

„Nadam se kako će ovaj pilot projekt prerasti u pravi projekt jer svake godine u Pečuhu 18. studenoga obilježavaju Dan sjećanja na žrtvu Vukovara. Prošle godine Vukovar su posjetili studenti iz Mađarske a želja je da ubuduće dođu i učenici ostalih škola pod upravom Hrvatske državne samouprave. Za vrijeme Domovinskog rata već u prvom valu progonstva i izbjeglištva, oko 70 tisuća Hrvata svoje utočište i privremeni dom pronašlo je u Mađarskoj. „–istaknula je konzulica.