Farmu koka nesilica u Soljanima posjetio je župan Božo Galić, sa suradnicima, uz nazočnost direktora Agro-klastera d.o.o. Vinkovci Zdenka Podolara i načelnika Općine Vrbanja Velimira Redla

Projekt proizvodnje jaja iz slobodnog uzgoja podrazumijeva godišnju proizvodnju oko 1,5 mil. komada jaja kod kooperanata, te isto toliku vlastitu proizvodnju na farmi u Soljanima.

Ovaj projekt sadrži gospodarsku, socijalnu  i demografsku komponentu i izazvao je veliki interes potencijalnih proizvođača, ali i institucija i gospodarskih subjekata iz poljoprivredno-prehrambenog sektora. Namjera je da primijenjeni model, kako po svom obimu, tako i po karakteru, bude promoviran kao pilot projekt umrežavanja obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, javnog sektora i znanstveno-obrazovnih institucija. 

Poslovna suradnja sa 20 kooperanata – partnera je u potpunosti zaživjela, a u drugom dijelu tekuće godine biti stavljena u funkcija i vlastita proizvodnja sa 3.000 koka nesilica i dnevnom proizvodnjom od oko 2.800 komada jaja.

Za naglasiti, je kako su Agro-klaster d.o.o. i njegovi partneri – kooperanti, prvi proizvođači jaja bilo koje vrste u Republici Hrvatskoj koji su nedavno dobili pravo korištenja oznake GMO FREE. 

Zamjenik direktora tvrtke Agro-klaster d.o.o. Željko Cirba je izjavio: – “Uz potporu Vukovarsko-srijemske županije, župana Galića, općina koje su nam partneri i Agrotehnološkog fakulteta iz Osijeka, proizvodnja GMO free jaja iz slobodnog uzgoja je jedan od razvojnih projekata koji se pokazao kao vrlo kvalitetan i dobar projekt. Za sada imamo 20 kooperanata, a uz našu proizvodnju jaja imamo i dva pakirna centra od kojih je jedan ovdje u Soljanima, a drugi u Lovasu.

Projekt proizvodnje jaja iz slobodnog uzgoja posebno je značajan jer je riječ o proizvodnji prvih GMO free jaja u Hrvatskoj, na što smo jako ponosni. Ova proizvodnja za naše obitelji znači jako puno, to im je redoviti prihod. To je primjer koji pokazuje da se može uspjeti i da možemo ponuditi kvalitetan program i kvalitetan projekt koji rezultira ostankom obitelji i njihove djece u ovim našim krajevima. Prije svega mislim da je to socijalna i demografska mjera.

Ova farma kao i sortirnice, pakirnice imaju sve potrebne dokumente sukladno HACCAP standardu. Uz to prostor je uređen i ograđen. Plan nam je u startu bio da ovdje bude 6.000 koka nesilica jaja iz slobodnog uzgoja, međutim zbog situacije sa COVIDOM-19 ipak smo donijeli odluku da to bude 3.000 zbog sigurnosti proizvodnje i mogućnosti plasmana na tržište. Nadamo se da će se ova situacija uskoro promijeniti na bolje i da ćemo ostvariti planirane kapacitete.”

Nakon obilaska farme u Soljanima župan Galić obišao i OPG Miroslava Nekića u Vrbanji, koja se također bavi uzgojem koka nesilica i proizvodnjom jaja iz slobodnog uzgoja.