U organizaciji Veleposlanstva Japana u Republici Hrvatskoj, Japanske fondacije i Muzeja grada Vukovara, otvorena je izložba „NINGYO – umjetnost i ljepota japanskih lutaka“, u Muzeju grada Vukovara, uz prisustvo veleposlanice Japana u RH Nj.E. Misako Kaji.

Veleposlanica Kaji izrazila je zahvalnost Muzeju grada Vukovara sto je omogućio postavljanje i otvorenje izložbe, usprkos pandemiji uzrokovanoj od COVID-19, te je rekla: “Postava ove izložbe sastavljena je ove godine i stigla je u Hrvatsku izravno iz Japana. Posebno sam sretna što možemo ovu izložbu prvi puta predstaviti ovdje u Vukovaru. Nakon Vukovara izložba seli u Pulu a nakon toga u  Kazahstan. Ove godine smo se veselili Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama koje će se zbog pandemije koronavirusom održati 2021. godine u Tokiju. Ovdje smo donijeli i dvije lutke, maskote Olimpijskih i Paraolimpijskih igara, a koje će ostati kao podsjetnik na ovu izložbu. To su Miraitowa i Someity.“

Istaknula je specifičnost tehnike izrade lutaka koje imaju svoje značenje i ova izložba prikazuje japansku kulturu i tipove lutaka.

Ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ruža Marić, istaknula je dobru suradnju u realizaciji ove izložbe, s obzirom na izuzetno atraktivan, ali i tehnički i profesionalno opremljen prostor u kojem su uspjeli postaviti ovu izložbu, te je rekla kako je nakana, bez obzira na koronavirus, dovesti na izložbu učenike i djelatnike kulturnih institucija, kako bi imali priliku upoznati se s japanskom tradicijom u izradi lutaka.

Tom prigodom je navela: “Golubica mira, izrađena je karakterističnom japanskom tehnikom, a nalazi se na ulazu u predvorju Muzeja, spojila je dvije zemlje koje su tako različite a opet i slične. Na ovaj način još jednom je iz Vukovara poslana poruka mira prijateljskoj državi, Japanu. “

Izložbu je otvorio župan Božo Galić te pozdravio sve nazočne, istaknuvši dosadašnju dobru suradnju Hrvatske i Japana, koje imaju mnoge sličnosti, navodeći kako je namjera međusobnu suradnju usmjeriti i na  regije dviju zemalja, u područjima od zajedničkog interesa. Veleposlanici Kaji zahvalio je na svekolikoj pomoći koju je Japan pružio u poslijeratnim godinama, te joj zaželio dobrošlicu tijekom posjete gradu Vukovaru i našoj županiji.

„Vukovar i Vukovarsko-srijemska županija privilegirani su što su i na taj način zahvaljujući Vama, Vaša Ekselencijo Kaji i Veleposlanstvu Japana u Hrvatskoj, postali dio svjetske izložbe dijeleći iskustvo upoznavanja japanske kulture. Vukovarsko-srijemska županija uvijek je imala potporu Japanskog veleposlanstva i kroz podršku procesu razminiranja i kroz potporu poljoprivrednom sektoru i braniteljskim zadrugama, kroz donacije ostvarene u prethodnom razdoblju.

Veselimo se nastavku naše dosadašnje dobre suradnje, te ovu izložbu proglašavam otvorenom i želim da svi uživaju u ovoj umjetnosti i majstorski izrađenim lutkama u različitim tehnikama.” – rekao je župan Galić.