U vojnoj akciji u Mirkovcima, koji su se tada nalazili pod okupacijom srpskih paravojnih postrojbi iz kojih su svakodnevno topnički napadani Vinkovci, sudjelovali su pripadnici Zbora narodne garde „Kune“. Na današnji dan 1991. godine svoj život su u vojnoj akciji „Mirkovci ’91.“ izgubili: Dražen Abramović, Mato Božić, Vinko Dandić, Željko Jurčević, Franjo Jurčić, Vlatko Marinović, Tunjo Pejić, Ivan Pranjić, Mario Prusina, Nade Rogić, Marinko Šimunac, Dražen Tomšić i Perica Bušić.

Tužna obljetnica pogibije 13 hrvatskih branitelja obilježena je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen obilježja na „Privlačkom putu“, gdje je uz članove obitelji poginulih branitelja, uz preživjele suborce i brojna visoka izaslanstva ispred Vukovarsko-srijemske županije počast odao župan Božo Galić uz nazočnost savjetnika za branitelje Marinka Belje.

U pozdravnom govoru župan Galić je rekao: „Ne smijemo zaboraviti našu prošlost. Moramo učiti mlade o našoj povijesti i o našim herojima. Oni su naš uzor, naš razlog zbog kojeg se zajednički  moramo nastaviti boriti i osigurati našoj djeci dom u kojemu će ostati.“

Nakon odavanja počasti u crkvi bl. Alojzija Stepinca u Mirkovcima služena je sveta misa koju je predvodio župnik Anđelko Cindori.