Memorandum o suradnji između Luke Vukovar i Luke Constantze (Rumunjska) potpisan je na prvom susretu 2015. godine, kojim je okrunjena višegodišnja suradnja između navedenih luka.

Luka Constantza ima godišnji prekrcaj veći od 57.000.000 tona i na taj način je za Luku Vukovar najveći i najznačajniji partner, jer velika većina robe koja se prekrcava u Luci Vukovar završava u Constantzi, odnosno svi značajniji operateri imaju svoje terminale u toj luci.

Susreti kao ovaj, prilika su za razmjenu informacija gospodarstvenika i predstavnika 70 kompanija, i 6 zemalja:  Austrije, BIH, Hrvatske, Mađarske, Rumunjske i Srbije, a uključena je i Nizozemska, za prezentaciju svega što je ostvareno od zadnjeg susreta ali i produbljivanje suradnje te uspostavu nekih novih kontakata, koji bi bili od koristi za poslovanje Luke Vukovar.

Uz brojne uzvanike i goste svečanosti je nazočio župan Božo Galić.

Plovnost rijeke Dunav je velika prednost Luke Vukovar. Isto tako Luka ima i svu potrebnu tehnologiju i dizalice, tako da trenutni kapacitet iznosi oko 1,5 milijuna tona tereta godišnje. Nadalje, Luka Vukovar je imala pretovar u prošloj 2017.godini više od 250.000 tona,  a najviše se pretovaralo mineralno gnojivo (Petrokemija), staro željezo, te specijalni tereti (vangabaritni). Prošle godine bio je pretovaren i ugljen (60.000 tona za Luku Brčko, zbog niskog korita rijeke Save).

Pozdravljajući sve nazočne, župan Galić je istaknuo: – „Dunav je naš potencijal koji je, sasvim sigurno, nedovoljno iskorišten u odnosu na zemlje članice Europske unije kod kojih je promet na unutarnjim plovnim putovima jedan od nositelja razvoja kako prometa tako i gospodarstva. Europska unija je prepoznala projekt rijeke Save, uključivanje unutarnjih plovnih putova s rijekom Dunavom i Lukom Vukovar u Europske prometne koridore.

Moram istaknuti važnost projekta povezivanje prometnog koridora Podunavlje – Jadran, s Lukom Ploče, koji bi uz plovnu magistralu Europe bio najpovoljniji kombinirani put od Jadrana do srednje Europe te veza Hrvatske s rijekom Dunavom do Crnog mora. Stoga je važna suradnja Luke Constantza i Luke Vukovar.“