Predsjednica Republike Hrvatske mr.sc. Kolinda Grabar-Kitarović održala je prijem na Pantovčaku, a povodom obilježavanja Dana državnosti Republike Hrvatske.

Ispred Vukovarsko-srijemske županije svečanom prijemu odazvao se župan Božo Galić.

Tom prigodom podsjetila je  na značaj 25. lipnja 1991. i donošenja Deklaracije o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske, te je u svojem govoru Predsjednica istaknula: “Pogledajmo u budućnost, kao što smo gledali i 25. lipnja 1991.”.

Među ostalim u svojem govoru Predsjednica je navela: „Moramo se svim snagama usmjeriti na budućnost, na provedbu politika koje će u prvi plan staviti rješenje egzistencijalnih pitanja hrvatskih građana i hrvatskih obitelji.

Ovom prigodom želim staviti naglasak na pet takvih područja: demografsku obnovu, gospodarsku obnovu, obrazovnu reformu, vanjsku i sigurnosnu politiku te fiskalnu i funkcionalnu decentralizaciju radi ravnomjernog razvoja svih dijelova Hrvatske.

Kad je riječ o demografskoj politici, i dalje držim da tom pitanju moramo pristupiti radikalnije i politički taj segment društvene obnove izdići na najvišu moguću razinu. 

Krajnji cilj gospodarske obnove mora biti zapošljavanje i egzistencijalna sigurnost naših građana i naših obitelji. U žarištu naših politika na svim razinama mora biti privlačenje investicija koje će omogućiti veću dodanu vrijednost i zapošljavanje, posebice u slabije razvijenim krajevima.“

Prijem je bio predviđen za brojne visoke uzvanike, državne i lokalne dužnosnike, predstavnike diplomatskog kora u Republici Hrvatskoj, crkvene velikodostojnike te predstavnike kulturnih, sportskih i gospodarskih institucija, a među njima nazočili su: predsjednik Sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade Andrej Plenković, ministri i saborski zastupnici i brojni drugi uzvanici.