Turistička agencija Danubiumtours iz Vukovara, danas  je obilježila deset godina rada te prvu godinu plovidbe svog turističkog broda Bajadera promocijom fotomonografije  “Razgled grada s rijeke … 85 godina poslije”, kao i promocijom čokoladnog suvenira u obliku vučedolske golubice, koja je izrađena u suradnji s tvornicom KRAŠ, ali će se moći nabaviti samo kod njih.

Ovo je prvi turistički i putnički brod koji plovi Dunavom ispred Vukovara nakon 85 godina, kada je to bio bečki putnički parobrod Karolina, 

Svečanosti obilježavanja, tijekom ugodne plovidbe po Dunavu, nazočio je županBožo Galić.

Direktorica agencije Zrinka Šesto koja je sa suprugom Zoranom Šesto osnovala agenciju, tom prigodom je istaknula: “Deset godina rada agencije Danubiumtours obilježila je stalna ‘borba’ za opstanak i unapređenje poslovanja. U Vukovaru, kao i brojnim drugim kontinentalnim gradovima nije lako ni jednostavno, pogotovo što najviše ‘ovisimo’ o domaćim turistima koji dođu u Vukovar i okolicu te građanstvu koji dođu i traže naše usluge”.

Međutim, uz agenciju, a potom i uz turistički brod kojim zadnjih godinu dana svakodnevno plove po Dunavu, pokazujući izletnicima pogled na grad s rijeke, uspjeli su izgraditi svoje obiteljsko poslovanje od kojega mogu živjeti, zaposliti još par ljudi, održavati brod, pa i uložiti nešto u novu ponudu.

“U prvim godinama rade naše agencije, 2007. i 2008., što su i predkrizne godine, ‘odradili’ smo usluge za oko 10 do 15 tisuća turista godišnje, no zbog krize, ali i jačeg korištenja interneta, putem kojeg ljudi sve više sami sebi organiziraju putovanje i boravak u nekoj destinaciji, broj turista u našem aranžmanu se smanjio, no još uvijek se možemo pokriti. Stvari su se ipak poboljšale otkako imamo turistički brod na kojemu je u prvoj godini plovidbe s nama bilo oko šest tisuća gostiju, a ove godine ih očekujemo i više”, kažu supružnici Šesto.

Danubiumtours je i jedina agencija u kontinentalnom dijelu zemlje koja ima takav brod za razglede s rijeke, gradio se u Hrvatskoj, može primiti oko 60 gostiju, a osim plovidbe na kratkim rutama po Dunavu od Vukovara do Vučedola, na njemu se organiziraju i razna kulturna događanja, proslave, manje poslovne skupove i sastanke, kao i izlete za građane i školarce, pa i one koji iz drugih dijelova Hrvatske dolaze u obvezan posjet Vukovaru u osmim razredima osnovne škole.