U Muzeju grada Iloka, sa sjedištem u Palači Odeschalchi, otvoren je Znanstveno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem XX. Dani Julija Benešića, u organizaciji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti – zavoda za lingvistička istraživanja i Muzeja grada Iloka.

Julije Benešić bio je hrvatski  književnik, prevoditelj i jezikoslovac porijeklom iz Iloka. Nakon studija u Beču, Krakovu, Pragu i Zagrebu, bio je srednjoškolski profesor, sveučilišni lektor za poljski jezik i intendant Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.. Kao tadašnji najbolji hrvatski poznavatelj poljske kulture, književnosti i jezika, Benešić je prevodio poljska djela na hrvatski jezik. Autor je “Hrvatsko-poljskog rječnika“, djelovao je kao lektor za poljski jezik na Sveučilištu, intendant HNK u Zagrebu te kao lektor hrvatskog jezika na Sveučilištu u Varšavi.

Svečano otvaranje skupa započelo je pozdravnim govorom Marijane Jukić koja se obratila u ime Muzeja grada Iloka te Anje Nikolić-Hoyt u ime Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.  Moderator izlaganja bila je Anica Bilić iz Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti – Centar za znanstveni rad u Vinkovcima, a skup je započeo Mato Batorović koji je govorio o počecima Dana Julija Benešića. Nakon njega, Maja Barić osvrnula se na 20 godina skupa Dani Julija Benešića te je uslijedio nastup učenika Osnovne škole Julija Benešića. Anja Nikolić-Hoyt predstavila je svoju diskusiju pod nazivom iz 15 godina urednikovanja Benešićeva Rječnika hrvatskoga književnoga jezika od preporoda do I.G. Kovačića, a svoju diskusiju “Srijemski doprinos hrvatskoj tradicijskoj kulturi i terminologiji folklornoga deseteračkog dvostiha na prijelazu 19. u 20. stoljeće” prezentirao je i Ivan Rončević te je program nastavljen diskursom Marina Andrijaševića “Diplomatski kontekst Benešićeva djelovanja”. Benešićev rječnik dostupan je i na mrežnoj stranici, a njezine su autorice Ivana Filipović Petrović i Bojana Schubert koje su stranicu okupljenima i prezentirale. Nakon izlaganja okupljeni su razgledali stalni postav Muzeja grada Iloka uz stručno vodstvo Marka Keve. Znanstveni skup održava se do subote, 21. listopada. Skupu je u ime župana Damira Dekanića nazočio Marko Vukolić iz Upravnog odjela za turizam i kulturu Vukovarsko-srijemske županije koji je okupljene i pozdravio.