Danas je u Osijeku u organizaciji Ekonomskog fakulteta i Hrvatske udruge poslodavaca održan znanstveni forum pod nazivom “Pametnim specijalizacijama do pametnog rasta”. Na skupu se raspravljalo o poziciji hrvatskog gospodarstva u globalnim razmjerima, konkurentnosti i inovativnosti naših poduzetnika, te o aktivnostima i mjerama kojima bi se inicirao snažniji gospodarski rast od aktualnog. U tom kontekstu poseban naglasak je dan na poticanje i ulaganja u inovativnost, istraživanje i razvoj.

U radu ovog foruma su osim predstavnika državne i lokalne uprave i poduzetnika, nazočili i predstavnici obrazovnih i znanstvenih institucija, a sudionike je u ime Vlade RH pozdravila Martina Dalić, podpredsjednica i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Upravo je ministrica istaknula da su ulaganja javnog i privatnog sektora u istraživanje, inovacije i razvoj u RH preniska i iznose tek 0,85% BDP-a i da s takvom razinom ulaganja ne možemo očekivati neke značajnije pomake i dostizanje razvijenih gospodarstava.

Ispred Vukovarsko-srijemske županije na ovom događanju bio je nazočan v.d. pročelnika UO za gospodarstvo i regionalni razvoj Zdenko Podolar.