Osnovna škola „Josip Kozarac“ Soljani, koja je nositelj projekta „Od ideje do STEM vještina u školama“ bila je domaćin završne konferencije među STEM projektima u našoj županiji. Razdoblje provođenja navedenog projekta je od 1. rujna 2022. do 29. veljače 2024., uz naknadno produženje do 30. travnja 2024.

Kao nositelj projekta vrijednog  931.957,36  eura izabrana je  OŠ „Josip Kozarac“ u Soljanima uz još sedam partnera : OŠ „Mare Švel Gamiršek“ Vrbanja, OŠ „Franjo Hanaman“ Drenovci, OŠ „Ivan Filipović“ Račinovci, OŠ Mate Lovraka“ Županja, OŠ Ivana Kozarca Županja, razvojna agencija d.o.o. i FIRST Scandinavia.

Na završnoj konferenciji predstavljeni su rezultati projekta koji su ostvareni kroz provedbu projekta, a koji se odnose na provedbu trening trenera i edukacijskih programa za STEM vještine, IKT, poduzetništvo i aktivno građanstvo za učitelje i druge odgojno-obrazovne radnike osnovne škole te edukacijski programi, izvanškolske aktivnosti i studijska putovanja namijenjeni učenicima. U sve projektne aktivnosti bili su uključeni i učenici s posebnim potrebama, potencijalno daroviti učenici i učenici s teškoćama u učenju i ponašanju.

Pored stečenih znanja, vještina i iskustava, projekt je doveo i do opremanja i nadogradnje odgojno-obrazovnih ustanova, gdje su se škole uključene u projekt opremile novim suvremenim tehnologijama, ali i nadogradile novim objektima koji će se koristiti u provedbi nastave.

Završnoj konferenciji prisustvovala je i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i društvene djelatnosti doc.dr.sc. Jadranka Mustapić-Karlić, pozdravivši sve prisutne uz naglasak važnosti vrlo vrijednog projekta za škole koji je omogućio modernizaciju i razvoj.