U Domu kulture u Nuštru održana je završna konferencija projekta ”Izrada projektno-tehničke dokumentacije za dvorac Khuen-Bellasy u Nuštru”, sufinanciranog iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.

Općina Nuštar kao prijavitelj i Vukovarsko-srijemska županija kao partner, a u suradnji s Razvojnom agencijom Vukovarsko-srijemske županije, 2020. su započeli s provedbom projekta ”Izrada projektno-tehničke dokumentacije za dvorac Khuen-Belassy u Nuštru”, vrijednog ukupno 171.767,60 €, od čega je 85% sufinancirano sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj. Radi se o dokumentaciji koja se odnosi na Veliki Dvorac, Paromlin, Plodine i Gospodarske zgrade. „Preostala dokumentacija potrebna za izvođenje radova je izvedbeni projekt za Gospodarske zgrade i zgradu Plodina. Gospodarske zgrade upravo smo prijavili na natječaj Ministarstva kulture i turizma, a riječ je o 33.000,00 eura dok izvor financiranja za Plodine za sada nemamo, a riječ je o 100.000,00 eura. Istaknuo bih i kako se nadam će Razvojni sporazum koji smo prije tri godine potpisali sa Županijom odnosno s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU za projekt Dvorac i zaživjeti. Međutim, tim sporazumom predviđenih 105.000.000,00 kuna za obnovu i revitalizaciju Dvorca, što je onda bilo dovoljno, sada, zbog rasta cijena, to više nije. Procjena je da će nam trebati još oko 60 % toga iznosa kako bi mogli obnoviti dvorac”, rekao je ovom prigodom načelnik Hrvoje Drinovac.

Cilj je projekta bio izraditi projektno-tehničku dokumentaciju koja je nedostajala kako bi se omogućila daljnja revitalizacija dvorskog sklopa Khuen-Belassy, a što će doprinijeti bržem društveno-gospodarskom razvoju općine Nuštar. „Obnova dvorca Khuen Belassy u Nuštru strateški je projekt Vukovarsko-srijemske županije, partnera na projektu. Nuštarski je dvorac nešto o čemu se dugo priča, ali bilo kakva rekonstrukcija nije bila moguća bez detaljnog projekta koji je sada na samom kraju, što je potvrđeno na današnjoj završnoj konferenciji. Projekt je vrlo vrijedan, ukupna vrijednost je veća od 170 tisuća eura, od čega je 85% sufinancirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Završetak projekta izgradnje, odnosno rekonstrukcije dvorca imat će svoju ne samo turističku, već i kulturnu, društvenu pa i gospodarsku vrijednost. On može biti središnja točka razvoja turizma u Nuštru jer može ponuditi puno toga, a obnovom u konačnici i zabilježiti povijest te mu vratiti nekadašnji sjaj“, zaključio je vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić.