U organizaciji Sabora amaterskih kazališta Slavonije i Baranje (SAKSIB), uz potporu Općine Bošnjaci i Vukovarsko-srijemske županije, od 30. rujna do 22. listopada 2023. u Bošnjacima je održana 41. Smotra kazališnih amatera Slavonije i Baranje – međunarodni festival posvećen velikanu hrvatskoga glumišta Vanji Drachu koji je u Bošnjacima rođen.  

Tijekom četiri vikenda u Domu kulture odigrano je osam vrhunskih predstava, većinom komedija, a čast odigrati zadnju predstavu ove godine u sklopu Smotre pripala je Sinjskom pučkom kazalištu i njihovoj predstavi ŽA – ŽA.

Program zatvaranja započeo je uvodnim pozdravljanjem, nastavljen je dodjelom nagrada i priznanja svima zaslužnima za organizaciju i provođenje Smotre, kao i onih koji joj dugi niz godina pružaju podršku, a završen je skidanjem Festivalske zastave do sljedeće godine.

Podsjetimo, prva Smotra kazališnih amatera Slavonije i Baranje održana je u Osijeku 1955. u Narodnom kazalištu (danas Hrvatsko narodno kazalište Osijek), a u Bošnjacima je i ove godine okupila publiku željnu smijeha i dobrih kazališnih predstava glumaca amatera.