Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba u spomen na žrtve genocida u ”UN-ovoj zaštićenoj zoni” Srebrenice, žrtve Vukovara i na sve nevino stradale tijekom rata od 1990. do 1995. godine u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini organizira XI. Ultramaraton Vukovar-Srebrenica koji se tradicionalno održava od 2012. godine u terminu od 6. do 10. srpnja, gdje maratonci u 5 etapa od Vukovara (Ovčara) preko Vinkovaca, Brčkog, Janje i Zvornika do Srebrenice (Potočari) pretrče 227 km.

Ovogodišnje maratonce Dražena ĆućićaRoberta KasumovićaBobana Pantovića i Duška Štrbca u jutarnjim satima iz Vukovara ispratio je vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić rekavši: „Izražavam prije svega svoje divljenje vama ultramaratoncima koji sudjelujete u utrci do kraja i naravno svima onima koji sudjeluju na pojedinim dionicama. Pokazujete svoju strašno veliku volju, ali isto tako i humano srce iz kojeg razloga Županija i ja kao župan podržavam ovu akciju. Ne smijemo zaboraviti stradanja nedužnih ljudi, a ovo je jedan od dobrih primjera kako i na koji način na to treba podsjećati. U to ime želim vam dodatnu snagu te da se svake godine, svakim maratonom, nakon 11. otkrije bar poneka sudbina. Od srca vam hvala!“

Naime, namjera organizatora je podsjetiti na sve nevino stradale tijekom srpske agresije na Republiku Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu te posebno odati počast žrtvama Vukovara i Srebrenice. Ujedno, povezivanjem dva grada žrtve, Vukovara i Srebrenice, želi se podići svijest o važnosti sjećanja i konačnog rješavanja pitanja nestalih osoba kao izraza temeljne humanosti prema svima koji još uvijek ne znaju ništa o sudbini svojih najmilijih.

Uz ovogodišnje maratonce, na pojedinim dionicama pridruže se i drugi trkači koji svojim sudjelovanjem podržavaju projekt i na taj način odaju počast svi žrtvama. Tako su se dionici Vukovar-Vinkovci pridružili Ivan ŠpoljarićSlavko JanjićDamir MarkotaAngel Milišić ZečevićKristijan AnđelićKatarina BandalJasna PavičićDomagoj Šeremet i brigadir Ivan Galović.