Šesti Turistički forum kontinentalnog turizma što se održava danas i sutra u sklopu 51. „Vinkovačkih jeseni“ na temu Turizam događanja, započeo je s radom i do kraja dana organizatori turističkih manifestacija i priredbi će govoriti o svojim iskustvima i predstaviti primjere dobre prakse.

Zamjenik župana Željko Cirba sudjelovao je na forumu i tom prigodom pozdravio sve nazočne u ime župana Bože Galića.

Vinkovački gradonačelnik Mladen Karlić ukazao je na potencijale vinkovačkog kraja ta razvoj turizma, te je naveo kako su Vinkovačke jeseni tradicionalna, ali i turistička manifestacija koja svake godine privuče sve više posjetitelja pokazujući zajedništvo i ljubav prema hrvatskoj tradicijskoj kulturi. Iznio je i zanimljivosti iz povijesti Vinkovaca, poput toga da je s 8300 godina povijesti najstarije naselje u Europi, da su u tom gradu rođena i dva rimska cara i dva ranokršćanska mučenika, da je u centru grada pronađen i najstariji europski kalendar i mnogo drugog, što su sve, po njegovim riječima, potencijali koje treba upakirati u turistički proizvod i ponuditi domaćim i stranim turistima.

Predsjednica Županijske komore Vukovar Vinka Ivanković istaknula je da turizam nije primarna grana vukovarsko-srijemske privrede, ali da jest veliki potencijal, a iznijela je i podatke da je 2015. u Vukovarsko-srijemskoj županiji bilo registrirano 82 tvrtke koje su se bavile turizmom zapošljavajući ukupno 400 djelatnika i ostvarujući prihod od 82 milijuna kuna.

Direktor Hrvatske gospodarske komore, Županijske komore Vukovar, Ivan Marijanović, jedan od organizatora foruma, kaže kako je namjera organizatora – kroz Turistički forum osnažiti turistički sektor koji kod nas nije posebno razvijen i desetak tvrtki ostvaruje prihod u ovom sektoru..

Pročelnik Upravnog odjela za kulturu i turizam Grada Vinkovaca dr.sc.Mario Banožić drži kako bi, što se tiče načina financiranja turističkih priredbi jer tu ima najviše problema, ovaj Turistički forum trebao donijeti rezultate kako su to riješili organizatori u drugim sredinama, posebice oni s mora koji imaju dugo iskustvo u tome, te je naveo kako se želi doznati i što sponzori imaju reći, što oni očekuju od priredbi koju sponzoriraju.

Ravnateljica Turističke zajednice Vukovarsko-srijemske županije Rujana Bušić Srpak  rekla je kako moramo učiti iz primjera dobre prakse, a uspješnost manifestacije Vinkovačke jeseni koje se ove godine održavaju po 51. put i u deset dana imaju 50-tak različitih priredbi, je vidljiva u spoju baštine i turističke ponude.

Renesansni festival, Ultra Europe, Vinkovačke jeseni, Advent u Zagrebu samo su neke od manifestacije koje su predstavili svoje izazove i primjere dobre prakse, kao i problematiku organiziranja velikih manifestacija. Također, s druge strane Coca Cola, Heineken Hrvatska i Hell Energy Adria pričali su o kapitalizaciji sponzorstva i što očekuju od organizatora manifestacija.

Svoje primjere dobre prakse u organizaciji turističkih priredbi iznijeli su turistički djelatnici iz Koprivnice, Splita, Nina, Dubrovnika, Zagreba i Vinkovaca.

Sponzori su govorili koja su njihova očekivanja od ulaganja u sponzorstvo, a bilo je govora i o koristi od događanja za društvenu zajednicu i gospodarstvo.

Zavod za turizam, Institut za poljoprivredu i turizam iznijeli su temu Bencmarking manifestacija – primjeri (ne)dobre prakse iz Istre.

Sudionici Foruma će na večer razgledati vinkovačke znamenitosti, program Living History i Kozarčevu rodnu kuću, a pogledat će i Folklorne večeri i rukotvorine u Slavonskom sokaku.  

Organizatori VI. Turističkog foruma ” Turizam događanja”su Vukovarsko-srijemska županija (Upravni odjel za turizam i kulturu), Hrvatska turistička zajednica, Turistička zajednica Vukovarsko- srijemske županije, Hrvatska gospodarska komora ŽK Vukovar, Grad Vinkovci, Turistička zajednica grada Vinkovaca i Vinkovačke jeseni .