U Virovitici svečano je otvoren 26. Međunarodni sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede „Viroexpo 2023“, jedan od najvećih sajmova u Republici Hrvatskoj, a svečano je otvorio predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.

Uz ministricu poljoprivrede Mariju Vučković, ministra gospodarstva i održivog razvoja Davora Filipovića, ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šimu Erlića, kao i domaćine, virovitičko-podravskog župana Igora Androvića i gradonačelnika Grada Virovitice Ivicu Kirina, te brojne uvažene goste, prisustvovao je i zamjenik župana Vukovarsko-srijemske županije Franjo Orešković.

Na više od 21.000 četvornih metara vanjskog i unutarnjeg izlagačkog prostora sajma, kao i svake godine do sada, za posjetitelje pripremljeni su bogati sadržaji kao i ponuda s više od 500 domaćih, ali i inozemnih izlagača. Sajam će trajati do 19.veljače.

Međunarodni sajam „Viroexpo 2023“ prilika je za razmjenu iskustava, ideja, kao i sklapanja poslovne suradnje s brojnim sudionicima sajma, kao i posjetiteljima.

Županija partner ovogodišnjeg sajma je Ličko-senjska, a nazočnima se na svečanosti otvorenja obratio ličko-senjski župan Ernest Petry. 

BiH je po drugi put zemlja partner „Viroexpo 2023“. Prvi put je to bilo 2009., a drugi put 2023. U njeno ime zahvalio je predsjednik Gospodarske komore Federacije Bosne i Hercegovine Marko Šantić, koji je naglasio povezanost Hrvatske i BiH ne samo kroz graničnu povezanost, već i gospodarstvo, ali i izvrsnim rezultatima ostvarenima u vanjsko-trgovinskoj razmjeni.

Virovitičko-podravski župan Igor Andrović, istaknuo je kako je sajam danas pitanje gospodarskog prestiža, gospodarski „brend“ uz koji se vežu Virovitica i Virovitičko-podravska županija, te je poželio svima da ostvare puno korisnih poslovnih kontakata i da kroz sva tri dana uživaju na sajmu.

Otvarajući ovogodišnji međunarodni sajam, predsjednik Vlade Plenković poželio je svima da kontakti koje ovih dana ostvare na sajmu budu plodosni i pridonesu ukupnom razvoju svih hrvatskih područja. Osvrnuo se ulazak u Schengenski prostor, Eurozonu i smanjenje javnog duga. Naglasio je kako je Hrvatska danas zemlja koja je dostupna svima koji s njom žele poslovati.

Naveo je politiku brzog državnog intervencionizma u posljednje tri godine, kao odgovor na pandemiju koronavirusa i energetske krize zbog ruske agresije na Ukrajinu.

Na kraju najavio je tri strateške teme za Hrvatsku, kojima će se baviti hrvatska Vlada –  globalnu temu klimatskih promjena i energetske politike koje će biti spojene u zajedničku, a koja treba osigurati energetsku sigurnost i manje fosilnih goriva, potom digitalnu transformaciju u svim segmentima poslovanja, a kao posljednju, najavio je demografsku revitalizaciju, naglasivši kako je ova tema od presudne važnosti za hrvatsku budućnost.

Nakon otvorenja, svi nazočni sudionici su u pratnji domaćina obišli ovogodišnji sajam.