U sklopu 29. lutkarskog proljeća u Gradskom muzeju Vukovar održana je dodjela nagrada na području lutkarske umjetnosti za 2024. godine „Povelja Zvonko Festini” koju dodjeljuje HC UNIMA.

Za doprinos glumačkoj umjetnosti hrvatskog lutkarstva posthumno je nagrađen Branko Smiljanić. Glumac koji je veliki trag ostavio na televiziji i filmu, a ponajprije u lutkarskom kazalištu. Bio je i član Kazališta lutaka u Rijeci od 1978. do 1985., a u Zagrebačkom kazalištu lutaka bio je član ansambla od 2003. Televizijska publika pamtit će ga po ulogama u serijama Bitange i princeze, Zabranjena ljubav i Dobrim namjerama. Njegove uloge u međunarodnim koprodukcijama također ostaju kao značajan trag u svjetskome filmu. Njegov glavni doprinos ipak je bio lutkarskoj umjetnosti. Nagradu je preuzeo njegov sin Bruno Smiljanić, a uručio je zamjenik pročelnice Upravnog odjela za turizam i kulturu Vukovarsko-srijemske županije  Viktor Lukačević.

Za doprinos umjetnosti hrvatskog lutkarstva nagradu je dobio Ivica Lučić. U Dječjem kazalištu pojavila se potreba za glumcem-lutkarom te je nakon održane audicije primljen u glumački ansambl u lipnju 1993. godine. U ožujku 2014. nakon što ga je Gradsko vijeće grada Osijeka imenovalo, postaje ravnatelj Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku te je na tom poslu sve do danas. Ipak, ne odriče se svojih uloga u predstavama nego i danas aktivno glumi te je u svojoj karijeri ostvario preko 130 uloga u stotinjak predstava.

Nagrađenima je, uz Povelju, dodijeljena i statua „Šokac“ – rad velikog hrvatskog umjetnika Zlatka Boureka te novčana nagrada.

Pokrovitelji su Grad Vukovar, Vukovarsko-srijemska županija i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.