U velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima potpisani su i podijeljeni ugovori o sufinanciranju kupnje kuće ili stana mladim obiteljima na području Vukovarsko-srijemske županije za 2022. godinu. Za navedeni javni poziv osigurano je 238.901,06 euro proračunskih sredstava, a iznosi potpora iznosili su od 2.655 do 5.309 eura, ovisno o mjestu gdje se nekretnina nalazi. „Ove smo godine imali najveći broj kandidata, njih 205, a 69 ih je prošlo, odnosno nekih 34%. Većinom su to obitelji iz Vinkovaca i Vukovara, manji broj njih javio se iz mjesta koja pripadaju drugoj kategoriji, a najmanji ih je broj iz demografski najpogođenijih mjesta. Kategorije su određene sukladno podacima Državnog zavoda za statistiku, a intencija Županije je upravo da najveći broj prijava bude iz te treće kategorije pa je zato i potpora za navedena mjesta najveća“, rekao je pročelnik Upravnog odjela za sport, mlade i demografiju Mario Meštrović dodavši kako su ove godine imali čak 63 kandidata s 20 bodova, a kako bi iskoristili preostala financijska sredstva, morali su uvesti dodatni kriterij brzine predaje, uvjet naveden u pravilniku koji je snazi više od dvije godine. „Prošle smo godine rebalansom proračuna osigurali sredstva da svi s jednakim brojem bodova dobiju potporu, ali ove je godine taj broj iznimno velik i rebalans proračuna bi trebao biti jako velik, što je gotovo nemoguće“, dodao je Meštrović uz najavu nove demografske mjere: naknada trudnicama koje zbog komplikacija u trudnoći ne ispunjavaju uvjet staža.

 Na javni se poziv ove godine prijavio rekordan broj mladih obitelji, njih ukupno 205, a 69 ih je ostvarilo pravo na potporu. Jedna od njih je i četveročlana obitelj Franjković iz Vukovara.  „Kupili smo kuću u Vukovaru koju trenutno sređujemo tako da će nam ova pomoć dobro doći da se što prije preselimo u novu kuću. Na području županije smo odlučili ostati najviše zato što volimo svoj grad, tamo smo rođeni, radimo i htjeli bismo u njemu odgajati svoju djecu“, rekla je Jelena Franjković, učiteljica u Osnovnoj školi Blage Zadre u Vukovaru. Navodi kako ima budućnosti u gradu u kojem živi, a njene je riječi potvrdio i suprug Danijel. „U Vukovaru smo ostali jer je to naš grad, tu smo rođeni i odrasli i tu su nam prijatelji i obitelj. Grad je ugodan i siguran za život, djeca su nam ovdje rođena i želimo da ovdje i odrastu. Ovakve potpore nam puno znače. Svaka pomoć je dobrodošla, čak i ona najmanja, a mogu reći da ovo i nije toliko mala pomoć. Ovakve demografske mjere su važne kako bi mladi ostali živjeti u Slavoniji, a uz njih možda treba uvesti i određene porezne olakšice te izgraditi nove i proširiti postojeće dječje vrtiće. To su mjere koje bi mi podržali i kojima se nadamo“, istaknuo je.

Potporu Županije dobila je i Karolina Šoš Živanović, također Vukovarka, koja je dobivena financijska sredstva utrošila za kupnju stana. „Za Vinkovce i Vukovar su najmanje potpore, ali 2.655 eura svakako je dobrodošla pomoć i veoma smo zadovoljni njome. Mislim da su ovakve potpore super jer imamo mogućnosti aplicirati za sredstva, dobro je da postoje neke mjere za zadržavanje ljudi, odnosno način kako da si barem malo pripomognemo u kupnji nekretnine“, napomenula je Karolina.

Kriteriji za bodovanje prijava odnosili su se na broj članova obitelji i broj djece koji se školuju, a dodatne bodove ostvarivali su oni s određenim stupnjem invaliditeta i samohrani roditelji. „Ove je godine za ovu demografsku mjeru izdvojeno gotovo 240 tisuća eura, više nego bilo koje godine do sada. Iznimno je velik interes što nas veseli jer to znači da velik dio ljudi želi ostati, međutim ne mogu svi dobiti sredstva jer su ona ipak ograničena, ali nastojat ćemo ih sljedeće godine, sukladno mogućnostima, dodatno povećati. Moram napomenuti kako se ona svake godine kontinuirano povećavaju i nastojimo apsolutno pravednim kriterijima doći do toga tko će dobiti potporu. Prioriteti su točno određeni, a ovo je prilika za poslati poruku kako oni s više djece imaju prednost pri prijavi pa neka svima i to bude jedan dodatni poticaj“, istaknuo je vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić napomenuvši kako će rebalansom proračuna biti dodana sredstva za četiri posljednja mjeseca u 2020. godini jer navedeno razdoblje nije bilo obuhvaćenom tadašnjim javnim pozivom.