Pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, u Splitu je 01. i 02. rujna 2016.g. održano XX Nacionalno savjetovanje o poduzetništvu i gospodarstvu.

Ovaj skup tradicionalno okuplja poduzetnike, gospodarstvenike, predstavnike jedinica lokalne i regionalne samouprave, Vlade, te ostalih institucija i strukovnih udruženja, a temeljna poruka i tema ovogodišnjeg savjetovanja je bila „Poduzetništvo bez prepreka“.

Tijekom dva radna dana sudionici su razmijenili mišljenja i iskustva, te raspravljali o aktualnim gospodarskim problemima i mogućnostima za unaprjeđenje konkurentnosti malog i srednjeg poduzetništva kao generatora razvoja nacionalnog gospodarstva.

Ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat iznio je smjernice ubrzanog razvoja malog gospodarstva i prezentirao mjere koje je njegovo Ministarstvo provelo  u smislu pojednostavljenja procedura za kandidiranje projekata za sredstva EU fondova kao i  za rasterećenje poduzetnika kroz ukidanje ili smanjenje parafiskalnih nameta.

U panel raspravama pod nazivom „Za poduzetništvo bez prepreka“ i „Tu smo zbog vas i za vas“ sudjelovao je veći broj ministara ili njihovih zamjenika, kao i predstavnici HGK, HBOR-a, HUP-a, HOK-a i drugih relevantnih institucija i udruženja.

U okviru savjetovanja dodijeljene su i nagrade i priznanja najboljim poduzetnicima i obrtnicima u protekloj godini, i to u devet kategorija.

Da napori i potpore koje Vukovarsko-srijemska županija i jedinice lokalne  samouprave na njenom području  ulažu u razvoj gospodarstva nisu uzaludni, potvrđuje i nagrada za najbolju potpornu instituciju, koja je prema propisanim  kriterijima Ministarstva poduzetništva i obrta pripala Tehnološkom parku Vinkovci d.o.o., a nagradu je ministar Horvat u svečanom dijelu ovogodišnjeg savjetovanja uručio direktoru Josipu Gilji.