U organizaciji stočarske udruge Utvaj u Starim Mikanovcima održana je 10. Jubilarna Nacionalna šunkijada.

Ovom jedinstvenom manifestacijom želi se postići određeni standard i kvaliteta u proizvodnji šunke, povećati proizvodnja te pomoći u afirmaciji šunke na tržištu kao izvornog suhomesnatog proizvoda. Na ovogodišnje ocjenjivanje prijavljeno je ukupno 19 uzoraka šunki iz tri slavonske županije od kojih je 10 od autohtone crne slavonske svinje i 9 od plemenitih pasmina svinja i njihovih križanaca.

Povjerenstvo za ocjenjivanje činili su predsjednik povjerenstva prof.dr.sc. Đuro Senčić s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek te članovi doc.dr.sc., Mario Škrivankodoc.dr.sc. Danijela SamacMarko Novoselac,dr.vet.med. i  Hrvoje Krajina, dr.vet.med.

Glavni kriteriji za titulu najbolje šunke billi su vanjski izgled, izgled presjeka, miris, konzistencija te najvažnije – okus prijavljenih šunki. U kategoriji „Slavonska domaća šunka od plemenitih pasmina svinja i njihovih križanaca“ zlato su osvojili Milan Mikić iz Vođinaca i  Ivan Bionda iz Starih Mikanovaca. Srebrnu medalju osvojili su Praseći butik iz Ivankova, Juraj Sabljak iz Andrijaševaca,OPG Prkić iz Gradišta, Zvonimir Liščić iz Vinkovaca i OPG Dragan Modic iz Bošnjaka. Brončana medalja pripala je OPG-u  Ivan Kadić iz Gundinaca te OPG-u Ivan Valentić iz Starih Mikanovaca. U kategoriji  „Slavonska domaća šunka od crne slavonske svinje“  zlato su dobili Balkan Lov d.o.o. , Podgorje Đakovačko, Sin ravnice iz Creta Viljevskog i OPG Zvonarević iz Starih Mikanovaca. Srebrnu medalju osvojili su PZ Branitelj Eko iz Donjeg Majara, OPG Viktor Pleifer iz Donjeg Miholjca, OPG Dominik Knežević iz Viljeva, Ilija Jelović iz Županje,OPG Andrija Matić iz Drenovaca i PBPZ Babogredski feniks iz Babine Grede dok je brončana medalja pripala Eko Baru d.o.o. iz Babine Grede.

Završnoj večeri i proglašenju pobjednika  u ime Župana nazočila je  v.d. pročelnice Upravnog odjela za poljoprivredu Magdalena Parat sa suradnicima.