Institut za javne financije predstavio je rezultate najnovijeg ciklusa istraživanja transparentnosti 576 proračuna županija, gradova i općina koje se provodi u okviru projekta Hrvatske zaklade za znanost „Isplati li se transparentnost? Politički i socioekonomski učinci transparentnosti proračuna lokalnih jedinica u Hrvatskoj“. Istraživanjem se željela utvrditi količina i pravovremenost objavljenih ključnih proračunskih dokumenata svih lokalnih jedinica.

Transparentnost je mjerena brojem objavljenih sljedećih proračunskih dokumenata na službenim mrežnim stranicama županija, gradova i općina u razdoblju od studenog 2022. do travnja 2023.: godišnje izvršenje proračuna za 2021., polugodišnje izvršenje proračuna za 2022., prijedlog proračuna za 2023. izglasani proračun za 2023. te proračun za građane za 2023. S obzirom na to da se promatrala dostupnost pet ključnih proračunskih dokumenata, razina otvorenosti kretala se od 0 do 5.

„Zadovoljstvo nam je obavijestiti vas da ste u ovom ciklusu istraživanja dobili maksimalan broj bodova te osvojili priznanje za proračunsku transparentnost“, izvijestili su iz Instituta za javne financije.

Detaljna analiza i metodologija istraživanja objavljena je u Osvrtu Instituta za javne financije „Proračunska transparentnost županija, gradova i općina: studeni 2022. – travanj 2023.“, a rezultati su dostupni i na interaktivnoj karti: www.ijf.hr/transparentnost.