Vukovarsko-srijemska županija svoj dan slavi 11. studenog u spomen na dan kada je carica Marija Terezija 1745. osnovala Srijemsku županiju sa sjedištem u Vukovu, odnosno današnjem Vukovaru. Dan županije svake se godine obilježava u jednom od pet gradova, a ove je godine domaćinstvo pripalo Iloku u kojemu je održan prigodni svečani program povodom 30. rođendana naše županije.

Službeno obilježavanje započelo je uoči same proslave. Izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije, predvođeno županom Damirom Dekanićem, te brojni župani i njihovi zamjenici s područja cijele Hrvatske položili su zajednički vijenac te upalili svijeće na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru te tako odali počast svim poginulim, nestalim, ubijenim i umrlim hrvatskim braniteljima.

U crkvi svetog Ivana Kapistrana u Iloku služena je sveta misa koju je predvodio đakovačko-osječki nadbiskup mons. dr. Đuro Hranić, a nakon nje u svečanoj dvorani Princeps u Iloku održana je svečana sjednica Županijske skupštine koju je otvorio predsjednik Županijske skupštine Dražen Milinković. „Kada pogledamo što smo kroz 30 godina prošli: Domovinski rat, povratak, mirna reintegracija, obnova komunalne infrastrukture, povratak stanovništva, a potom migrantsku krizu, poplave, olujno nevrijeme i još mnogo toga. Od svih onih zadataka koje si samo postavimo, stalno se pojavljuju novi problemi. Međutim, zajedničkim snagama uspijevamo pronaći rješenja za te probleme i vidljiv je pomak županije kroz sve ove godine. Puno se uložilo u komunalnu infrastrukturu što potvrđuje i činjenica da smo jedina županija koja ima osam uređaja za preradu otpadnih voda“, rekao je Milinković istaknuvši kako je rad Skupštine značajan i korektan, a ovom je prigodom zahvalio svim vijećnicama i vijećnicima na suradnji te svim stanovnicima županije čestitao Dan županije.

Ono što našu županiju čini posebnom prikazano je u promotivnom filmu u kojoj su županiju u kojoj su odrasli ili žive opisali Frano Ridjan, doc.dr.sc. Dražen ŠvageljDubravko MatakovićMirko FilipovićPero GalićDamir Martin i dr. Krešimir Rotim, dok je župan Dekanić njihove uspomene potkrijepio informacijama o projektima, gospodarstvu i turizmu. „U svome obraćanju fokus sam stavio na 30 godina Županije, osobito na razdoblje mog mandata i mandata Županijske skupštine. Uistinu smo preuzeli mandat u izazovnim vremenima, svjetska kriza, korona kriza, rat u Ukrajini, nevrijeme, afrička svinjska kuga i demografija, dakle problema je pregršt. Rezultati su vidljivi, međutim želim da budu još vidljiviji, a siguran sam da će u nadolazećem razdoblju biti i da će se vidjeti rezultat rada, ulaganja i vremena potrošenog za razvoj naše županije“, istaknuo je župan zahvalivši se svima koji su na bilo koji način doprinijeli razvoju ovog područja. „Vukovarsko-srijemska županija ima potencijale, a to su uvijek bili šuma, zemlja, poljoprivreda, plodna voda, prometni položaj. Nadam se da ćemo i lošu prometnu infrastrukturu obnoviti te vratiti ulogu čvorišta na našem prostoru. Kada to budemo uspjeli tada ćemo imati dovoljno poslovnih subjekata i zona te dovoljno radnih mjesta, a moći ćemo razgovarati i o tome da su nam potrebni mladi i obrazovani ljudi koje možemo dobro platiti za njihov rad, što je jedan od puteva kako možemo promijeniti demografske trendove koje trenutno imamo“, dodao je Dekanić.

Najveće priznanje Županije – počast uručena je doc.dr.sc. Draženu Švagelju, nagrade za životno djelo dobili su Stjepan Bogutovac i Ivan Balaš, svatko za svoje postignuće nagradom su pohvaljeni dr. sc. Dražen ŽivićBiljana KrnjaićZvonimir Liščić i Konjički klub „Satir“ Vinkovci, dok su poveljom nagrađeni Udruga veterana 5. gardijske brigade „Sokolovi“, Josip KordićDamir SušacPetar ŠimićBranko Puhek, Vinkovački plivački klub, DVD Otok i KUD „Tomislav“ Županja. U ime svih nagrađenih, prigodno se obratio dobitnik najveće nagrade. „Cijeli život treba učiti i moliti se. Sretan sam što su predlagatelji prepoznali moj rad i moja nastojanja koja provodim cijeli život. Također, zahvalan sam županu i članovima Županijske skupštine koji su prihvatili prijedlog i odlučili mi dodijeliti priznanje. Zahvaljujem se i u ime svih nagrađenih. Jasno je da tijekom rada čovjek ne misli na nagrade, ali one su svakako poticaj da se i dalje radi“, zahvalio se Švagelj.

Na sjednici Županijske skupštine, uz brojne goste, prisustvovali su i izaslanik predsjednika Vlade RH ministar obrane Mario Banožić, gradonačelnik Otoka Josip Šarić kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, đakovačko-osječki nadbiskup mons. dr. Đuro Hranić, saborski zastupnici te predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Srbije Tomislav Žigmanov.

Bogat program svojim su nastupima uveličali profesor Josip Paulić, Muška pjevačka grupa „Lipa“ Vinkovci te Hrvatsko-kulturno glazbeno društvo „Dunav“ iz Vukovara.