Autor: www.smaki-regionow.pl/en/

Vukovarsko-srijemska županija ove godine (po prvi puta) sudjeluje na međunarodnom sajmu hrane „Okusi regija“ u Poznanu (29.9.-1.10.2018.) na poziv prijateljske Wielkoplske regije koja sufinancira nastup naših izlagača.

„Okusi regija“ je festival ljubitelja tradicionalne poljske hrane pripremljene prema starim receptima. Ovaj događaj uspješno promovira certificiranu, prirodnu, tradicionalnu hranu. Organizatori sajma, „Međunarodni sajam Poznan“ i „Udruga poljskih regija“ pozvali su sve poljske regije na suradnju. Izlagači su pojedine poljske regije koje na svojim štandovima predstavljaju proizvođače kruha, peciva, sira, mesnih prerađevina, vina i ostalih regionalnih proizvoda.
Sajam okuplja oko 200 izlagača domaćih proizvođača tradicionalne hrane na kojem izlažu poljski proizvođači ali i proizvođači iz gostujućih regija s područja EU. Protekle godine na sajmu su bile zastupljene sve poljske regije, njih 16 te 5 stranih regija a svake godine posjeti ga 30-35 tisuća potrošača, ljubitelja hrane.

Vukovarsko-srijemska županija predstavit će tradicionalne proizvode na istaknutom mjestu štanda Wielkopolske regije. OPG Đinić Slavice iz Starih Mikanovaca predstavit će Slavonski kulen/kulin, OPG Ferbežar iz Vinkovaca izložit će Slavnoski med, Poljoprivredna zadruga „Češnjak“ iz Starih Jankovaca ponudit će domaći češnjak a začinsku papriku će predstaviti OPG Darko Marić iz Vrbanje.

Odlazak na sajam organizira Ured župana Vukovarsko-srijemske županije zajedno s Upravnim odjelom za poljoprivredu i infrastrukturu te Agro-klasterom. Tradicionalni slavonski proizvodi prepoznati su u Hrvatskoj, a njihovo predstavljanje na međunarodnim sajmovima doprinosi prepoznatljivosti kako Vukovarsko-srijemske županije tako i proizvoda koji su njezin zaštitni znak, a samim time otvara vrata novih tržišta. UO za poljoprivredu i infrastrukturu te Agro-klaster sve intenzivnije rade na promociji naših tradicionalnih prehrambenih proizvoda u zemlji i na području EU. „ Do kraja godine planiramo sudjelovati na još nekoliko sajmova, kako na lokalnoj i regionalnoj tako i na državnoj razini. U siječnju iduće godine u suradnji sa Hrvatskom gospodarskom komorom iz Zagreba, koja sufinancira nastup, u planu je nastup na sajmu „Grüne Woche“ u Berlinu, na jednom od najvećih sajmova hrane, poljoprivrede i vrtlarstva na području Europske unije.“ ističe direktor Agro-klastera Zdenko Podolar.