U sklopu „53. Tjedna kajkavske kulture u Krapini“, Krapinsko-zagorska županija, Grad Krapina, Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Krapina i Obrtnička komora Krapinsko-zagorske županije organizirali su 26. Međunarodni sajam gospodarstva „Zagorski gospodarski zbor“.

Ove godine zemlja-partner sajma je Republika Austrija, županija-partner sajma Vukovarsko-srijemska županija i medijski partner Radio Kaj, a Sajam se održava u periodu od 06. do 08. rujna 2018. godine, te je prodajno – izložbenog karaktera. Osnovni cilj održavanja izložbe je upoznavanje javnosti sa proizvodima i proizvođačima sa područja Hrvatskog Zagorja kao i Slavonije koji svojim radom, znanjem i umijećem pridonose razvoju različitosti hrvatskog gospodarstva.

Stoga je naša Županija, zajedno s Agro-klasterom okupila proizvođače kako bi, kao partner Sajma, predstavila proizvode raznih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava sa područja Vukovarsko-srijemske županije.

Na svečanosti otvaranja Sajma nazočni su župan Božo Galić, direktor Agro-klastera Zdenko Podolar, kao i predstavnici Općine Jarmina.

Svoje proizvode su izložili OPG Vlado Ferbežar iz Otoka i Mesnica As iz Županje sa suhomesnatim proizvodima, OPG Pranjić iz Drenovaca s mliječnim proizvodima,OPG Dumendžić iz Vukovara s voćnim džemovima i medom te Agro-klaster d.o.o. Vinkovci koji je prezentirao proizvode raznih proizvođača te su bili izloženi proizvodi kao što su kulen, šunka, kobasica, slanina, sirevi, vina i voćnih rakija, razne vrste meda, jabuke i sokovi od jabuke, sokovi i čajevi od aronije, džemovi, bučino ulje i sjemenke, mak, češnjak i jaja s peradarskih farmi, zatim svježe i kisele šparoge i drugi proizvodi koji su iznenadili i oduševili mnogobrojne domaće posjetitelje ali i turiste koji su došli posjetiti Sajam.

Pozdravljajući sve nazočne sudionike Sajma župan Galić je rekao: „Iznimno mi je drago što je Vukovarsko-srijemska županija ovogodišnji partner ovako značajne gospodarske manifestacije. Suradnja ove dvije županije traje već dugo a partneri su danas i biti će u budućnosti. Sve su to poveznice možda sitne ali snažne i velike koje će jačati i dalje. Čestitam organizatorima a posebno pozdravljam i želim svako dobro izlagačima koji su danas ovdje izložili svoje proizvode i usluge. Vjerujem kako će ovaj Sajam još više poticati razvoj gospodarstva kako ovog kraja tako i cijele Hrvatske.“

Za glazbeni dio Sajma nastupili su Tamburaški sastav Sremci iz Berka, promovirajući slavonske pjesme.

Prije svečanog otvaranja Sajma, krapinsko-zagorski župan Željko Kolar, primio je župana Galića u svojem uredu, te su razgovarali o prijateljskim odnosima i mogućim oblicima daljnje suradnje ovih dviju županija. Istaknuto je kako su hrvatski branitelji iz ove županije branili Hrvatsku u Domovinskom ratu pa tako i na području grada Vukovara, a većina stanovnika općine Jarmina doselila je iz Zagorja te su izgradili i poznatu Zavičajnu zagorsku hižu-muzej.

Navedeno je kako je Krapinsko–zagorska županija mnogo pomagala Vukovarsko-srijemskoj županiji a ta suradnja je započela nakon mirne reintegracije kada je donirala 1,8 milijuna kuna za obnovu Dječjeg vrtića u Borovu Naselju u Vukovaru, kao i za obnovu vukovarskog vodotornja.

No, osim novčanih sredstava, organiziraju i manifestaciju “Zagorje Vukovaru“, koncertom popularnih kajkavskih popevki, te su u 2016.godini poklonili glazbenu ogradu sa taktovima hrvatske himne, koja je postavljena na Trgu Republike Hrvatske u srcu Vukovara, a simbolizira prijateljstvo i dobru suradnju između Vukovarsko-srijemske i Krapinsko–zagorske županije.

Tijekom održavanja prvog dana Sajma izložbeni prostor Vukovarsko -srijemske županije i Agro-klastera d.o.o. posjetio je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković sa ostatkom delegacije. 

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković posjetio je sajam zadnjeg dana održavanja istog te obišao izložbeni sajam Agro-klastera d.o.o. 

Općenito Sajam je bio vrlo dobro posjećen i velika je bila zainteresiranost za proizvodima sa područja Vukovarsko-srijemske županije.    

Tijekom održavanja prvog dana Sajma izložbeni prostor Vukovarsko -srijemske županije i Agro-klastera d.o.o. posjetio je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković sa ostatkom delegacije. 
Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković posjetio je sajam zadnjeg dana održavanja istog te obišao izložbeni sajam Agro-klastera d.o.o. 
Općenito Sajam je bio vrlo dobro posjećen i velika je bila zainteresiranost za proizvodima sa područja Vukovarsko-srijemske županije.