Festival hrvatskih kazališnih amatera godišnja je smotra najboljih amaterskih kazališta i kazališnih skupina. Nakon dugog niza godina i razgovora, napokon je ostvarena prva koprodukcija Kazališta „Mika Živković“ iz Retkovaca i Gradskog amaterskog kazališta iz Županje.

Pljusak je komedija iz davne 1918. koju potpisuje hrvatski književnik Petar Petrović Pecija, a smatra se jednom od važnijih hrvatskih komedija između dva svjetska rata. Na slavonske kazališne daske dolazi u tri čina, a režiju i adaptaciju potpisuje Marko Sabljaković.

Komedija „Pljusak“ predstavljala je Vukovarsko-srijemsku županiju na 63. Festivalu kazališnih amatera u Vodicama. Glumci amateri u našoj županiji rade i djeluju dugi niz godina te ostvaruju izuzetne uspjehe. Naši kazalištarci dijele neizmjernu ljubav prema kazalištu što se vidi u njihovom umjetničkom radu.

U konkurenciji 20 predstava iz isto toliko županija Republike Hrvatske, prema odluci stručnog festivalskog povjerenstva u sastavu glumice, redateljice i teatrologinje dr.sc. Dubravke Crnojević Carić, redateljice i dramske pedagoginje Ive Srnec Hamer te glumca Eugena Stjepana Višića, predstava „Pljusak“ proglašena je najboljom.

Osvojila je šest nominacija i dvije nagrade:

–          nominacija za najbolju režiju – Marko Sabljaković

–          nominacija za najbolju glavnu mušku ulogu – Zdravko Šinjori za ulogu Stojana Marića

–          nominacija za najbolju sporednu mušku ulogu – Dorian Petričević za ulogu Cige

–          nominacija za najbolju sporednu žensku ulogu – Josipa Jurković za ulogu Stane, žene Stojanove

–          nominacija predstavi za njegovanje kulturne baštine

–          nominacija za najbolju predstavu u cjelini državnog festivala.

U Vukovarsko-srijemsku županiju donijeli su dvije nagrade – za najbolju predstavu i najbolju žensku sporednu ulogu.

Iskrene čestitke na nominacijama i nagradama kazališnoj ekipi uputila je pročelnica Upravnog odjela za turizam i kulturu Vukovarsko-srijemske županije Tamara Kalistović ujedno se zahvalivši Plavoj vinkovačkoj televiziji na vjernom praćenju naših kazalištaraca na gostovanju u Vodicama. U ime Vukovarsko-srijemske županije događaju je prisustvovala viša stručna suradnica Anamaria Mišić.