Vukovarsko-srijemska županija i 14 Općina na njenom području s Hrvatskim nacionalnim vijećem u Republici Srbiji potpisalo je Sporazum o sufinanciranju Programa u području obrazovanja hrvatske nacionalne manjine u Republici Srbiji. Cilj sufinanciranja razvoj je programa obrazovanja Hrvata na hrvatskom jeziku što doprinosi unaprjeđenju kvalitete obrazovanja i jačanja identiteta hrvatskog naroda u Republici Srbiji. „Sporazum obvezuje 14 Općina i Vukovarsko-srijemsku županiju na sufinanciranje, radi se o tisuću eura godišnje po potpisniku, a sam ugovor, odnosno program koji smo danas potpisali precizira utrošak tih sredstava. Riječ je o prijevozu učenika nižih razreda koji pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku. Riječima ne možemo opisati koliko nam znači ova potpora i povezanost s matičnom državom“, rekao je dopredsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji za Suboticu Slavko Benčik potkrijepivši to činjenicom da bi mnoge projekte bez izravne pomoći Općina i Županije bilo jako teško, a ponekad i nemoguće ostvariti.

Ukupna vrijednost Programa u području obrazovanja iznosi 42 tisuće eura u razdoblju od tri godine, a potpisnici današnjeg Sporazuma su: Vukovarsko-srijemska županije te općine Andrijaševci, Bogdanovci i Lovas, Bošnjaci, Drenovci, Jarmina, Nijemci, Privlaka, Stari Jankovci, Tompojevci, Tordinci, Tovarnik, Vođinci i Vrbanja. „Prije nekoliko godina krenula je akcija pomoći jer smo se osvijestili i vidjeli koliko hrvatski narod izvan granica Republike Hrvatske ima problema, s koliko financijskih sredstava raspolaže te koliko im svaka, pa čak i ona mala pomoć, puno znači. Sve je krenulo s pet Općina, ta se brojka sada povećala na 14, a poziv na sudjelovanje je i dalje otvoren i mogu se priključiti sve preostale Općine i drugi koji to žele. Sredstva nisu velika, ali puno znače hrvatskoj zajednici u Vojvodini. Pronašli smo model i način kako organizirano djelovati i veseli nas kada vidimo koliko ovakvi projekti i komunikacija znače Hrvatima koji žive izvan granica Lijepe naše“, istaknuo je vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić dodavši kako će nastaviti ići u tom smjeru, uz povećanje financijskih sredstava i broja Općina koje su uključene u ovu priču.

Ova inicijativa započela je 2019. s pet Općina, a prošle ih je godine bilo 11. Brojka od 15 ovogodišnjih potpisnika potvrda je da akcija raste, posebice ako se u obzir uzme činjenica da postoje jedinice lokalne samouprave koje su individualno potpisale sporazume i na taj se način također uključile u navedeni program. „Spoznavši kako žive Hrvati izvan granica Republike Hrvatske, posebno oni na sjeveru Vojvodine, odlučili smo im pomoći na način na koji možemo. Radi se o minornim sredstvima, tisuću eura godišnje. Drago mi je da će se uz pomoć njih riješiti određeni problemi Hrvata u Vojvodini i vidim da idemo u dobrom smjeru“, kazao je načelnik Općine Stari Jankovci Dragan Sudarević rekavši kako tu nije riječ samo o ovim osiguranim sredstvima već i o prekograničnim suradnjama. Hrvatska zajednica u Vojvodini pokazala je da ima kapacitete za dobru suradnju i provedbu važnih projekata, što svakako treba iskoristiti za poboljšanje uvjeta života koje trenutno imaju.