Sukladno današnjem izvješću Stožera civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije o broju pozitivnih osoba, koji je najveći broj  do sada u našoj županiji, održana je tiskovna konferencija za medije Stožera civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije u Vinkovcima.

Tajnik Stožera CZ VSŽ Ivan Kubiček iznio je podatke kako je posljednja 24 sata te je naveo: – “U našoj županiji je 226 osoba pozitivno, što nam govori kako su brojke vrlo ozbiljne.  Od toga broja naviše je u Vinkovcima, Vukovaru i Županji dok veći dio županije ima barem po jednu pozitivnu osobu. To nas zabrinjava jer pokazuje kako je virus široko rasprostranjen među populacijom. Od početka epidemije u županiji imamo 4512 pozitivnih osoba, 3686 osoba je izliječeno a do sada je preminulo 70 osoba od toga je jedan osoba preminula u posljednja 24 sata. Trenutno imamo 62 osobe hospitalizirane u bolnicama u Vukovaru i Vinkovcima.”

Spomenuo je veliki broj testiranih osoba kao i povećanje broja osoba u samoizolaciji, te dodao kako je to veliki inkubator potencijalnih novih pozitivnih osoba, što ukazuje na maksimalni oprez svih nas. 

Spomenuo je pozitivne zdravstvene djelatnike kao i one u sustavu obrazovanja, te je pozvao cjelokupno pučanstvo na maksimalno poštivanje mjera.

“Kako je trenutno ogroman pritisak na Županijski stožer apeliram na sve lokalne stožere, gradske i općinske da se maksimalno uključe i ponovno aktiviraju dežurne telefone i elektroničku poštu te sve svoje kapacitete stave na raspolaganje građanima kako bi dobili pojašnjenja za upite koje imaju. Najavljujem da s današnjim danom kreće pojačani nadzor i kontrola mjera koje su na snazi te pozivam sve građane da se tih mjera i pridržavaju,” naglasio je tajnik Kubiček, dodavši kako je donesena nova Odluka da od ponedjeljka kreće on-line nastava u srednjim školama na području županije.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije Kata Krešić osvrnula se na povećani broj zaraženih osoba na području naše županije: – „Povećanje broja oboljelih na području Vukovarsko-srijemske županije započelo je već početkom studenog uz određene oscilacije u dnevnoj brojci. U zadnjih nekoliko dana bilježimo značajniji porast broja novooboljelih koji je u jednom dijelu tehničke prirode budući da smo započeli s provođenjem brzih antigenskih testova. To je omogućilo veću obuhvaćenost stanovništva, te bržu dostupnost rezultata testiranja što je doprinijelo tome da zadnjih nekoliko dana bilježimo porast broja oboljelih. Vjerujem kako ćemo u narednim danima upravo zbog toga imati porast oboljelih.“

U vezi porasta broja oboljelih u našoj županiji i povezanosti sa održavanjem kolone sjećanja ravnateljica Krešić istaknula je da temeljem epidemiološke obrade ne možemo povezati porast broja oboljelih sa tim događajem. – „Taj porast najviše povezujemo sa obiteljskim okupljanjima i svinjokoljama koje se tradicionalno održavaju u ovo doba godine.“ – istaknula je ravnateljica Krešić, te je posebno zamolila da se svinjokolje održavaju samo u krugu one obitelji koja te svinjokolje organizira, kako se bolest ne bi širila na druge osobe izvan te obitelji.

– „Određeni broj oboljelih povezuje se sa kontaktima unutar samih obitelji u kojima imamo oboljele, sa kontaktima u radnim kolektivima, školama gdje imamo iz dana u dan sve veći broj oboljelih učenika tako i nastavnika što je rezultiralo i uvođenjem on-line nastave u srednjim školama. Sam oblik nastave u školama nije toliko problematičan, nego je najveći problem putovanje učenika srednjoškolaca do svojih škola javnim prijevozom ali i ponašanje izvan škola gdje smo imali prilike vidjeti da učenici ulaze u velikom broju u pekarnice, okupljaju se ispred njih te ne održavaju razmak niti ne nose maske. Vjerujem kako će uvođenje on-line nastave u srednjoj školi doprinijeti smanjenju širenja virusa u toj populaciji i u njihovim obiteljima, naročito među starijim osobama“, istaknula je Krešić. 

– „Zabrinjava veliki broj zaraženih za koje nije poznat izvor zaraze što ukazuje na to da je u potpunosti uspostavljen horizontalni prijenos virusa te, izrazito visok rizik od zaražavanja.  Danas se možemo zaraziti koronavirusom na svakom koraku, naročito ako se nalazimo na mjestu gdje se nalazi veći broj ljudi kao i na svakom drugom mjestu gdje se ne pridržavamo osobnih zaštitnih mjera – poštivanja distance, higijene ruku, nošenja maski. Danas je iznimno važno, u ovo hladno vrijeme redovito provjetravanje prostorija.“, podsjetila je Krešić.

– „Nema tih restriktivnih mjera koje će polučiti dovoljno dobar rezultat bez sudjelovanja svakog pojedinca, bez sudjelovanja svake osobe. Sada smo u trenutku pandemije kada zvoni na uzbunu, kada je sudjelovanje kao i pomoć svakoga pojedinca važnija nego ikada prije. Pojedinačno smo nemoćni, ali zajednički možemo napraviti puno. Ova pandemija traži odgovorno ponašanje i sudjelovanje svih nas.“, zaključila je Krešić.