Tema ovogodišnjeg “Šokačkog sijela” je “Među šumama i vodama”, što su ujedno stihovi najznačajnijeg županjskog književnika Ive Balentovića, čija se 110. obljetnica rođenja obilježava u travnju. „Od prvog pa do 56. “Šokačkog sijela” trebalo je mnogo snage, volje, rada i entuzijazma da se prevladaju sve teškoće u očuvanju neprocjenjive vrijednosti našeg naroda u Slavoniji. Čast mi je bila nazočiti ovoj tradicionalnoj i najreprezentativnijoj manifestaciju tradicijske kulture županjske Posavine, koja svake godine okuplja oko tri tisuće izvođača i više od 11 tisuća gledatelja.“ – rekao je vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić koji je ujedno službeno otvorio ovogodišnje „Šokačko sijelo“.

Bogat program svečanog otvorenja održan je danas, u dvorani Mladost u Županji, a nakon istoga je izabrana najljepša djevojka u narodnom ruhu “Šokački cvit”.

“Šokački cvit” jedna je od najatraktivnijih priredbi „Šokačkoga sijela“, koja na najljepši način prezentira narodnu baštinu koju Sijelo kao manifestacija čuva i promiče već 56 godinu za redom. Ove godine priredba je okupila 15 djevojaka iz 11 različitih mjesta, a Šokačkim cvitom 2023. godine proglašena je Valentina Jurković iz Bača, dok je prva pratilja Dorotea Jagarinac iz Županje, a druga pratilja Božena Černava iz Našica.

Do 21. veljače, do kada tradicionalno traje manifestacija,  grad na Savi ugostit će nekoliko stotina čuvara hrvatske tradicijske kulture i uživati u gostoprimstvu Županjaca koji će im pjesmom i plesom pokazati s koliko ljubavi njeguju običaje svojih starijih.