Ministar rada i mirovinskoga sustava mr.sc. Marko Pavić posjetio je Vukovarsko-srijemsku županiju i grad Vinkovce  gdje ga je dočekao župan Božo Galić, zajedno sa zamjenikom gradonačelnika Vinkovaca Gabrijelom Šokičićem i ravnateljem Razvojne agencije Vukovarsko-srijemske županije Ilijom Cotom.

Tom prigodom ministar Pavić uručio je ugovore o dodjeli bespovratnih nacionalnih i europskih sredstava predstavnicima gradova, općina i ustanova, u ukupnom iznosu oko 38,2 milijuna kuna.

Riječ je o projektima koji se financiraju u okviru Programa održivog razvoja lokalne zajednice te Operativnog programa konkurentnost i kohezija, a koji su prijavljeni za sufinanciranje pripreme strateških projekata regionalnog razvoja Slavonije, Baranje i Srijema te uspostava regionalnih centara kompetentnosti u strukovnom obrazovanju.

Od toga, 1,4 milijuna kuna je vrijednost za 3 projekta, koje je potpisao župan Galić, a odnose se na: sanaciju HI ravnog krova na OŠ Josipa Lovretića te izradu dvije projektno-tehničke dokumentacije za Panonski centar za primjenu digitalnih tehnologija i za izgradnju Regionalnog centra za digitalizaciju i razvoj.

Ministar Pavić, obraćajući se svima, u svojem govoru je istaknuo: – “„Danas smo u Vinkovce donijeli ukupno 40 milijuna kuna vrijednosti ugovora čime se Vukovarsko-srijemska županija približava iznosu gotovo 3 milijarde kuna ulaganja. Sva ta sredstva su dodijeljena u sklopu projekta Slavonija, Baranja i Srijem. Podsjetio bih da je Vlada RH osnovala navedeni Projekt kako bi upravo usmjerila ulaganja u iznosu 13 milijardi kuna u ovo područje. Od toga upravo Vukovarsko-srijemskoj županiji, Vinkovcima, Vukovaru uloženo je oko 3 milijarde kuna.

Sredstva djelomično idu općinama cijele županije za male komunalne akcije. Centru kompetencija ide 29 milijuna kuna ulaganja u jednu školu kojom će se dodatno educirati, stvoriti nova radna mjesta i nova zanimanja. Ono što je bitno je to da europskim sredstvima mijenjamo županije, mijenjamo Slavoniju, mijenjamo grad Vinkovce, osiguravamo ceste, bolnice i bolju zdravstvenu skrb te upravo na taj način stvaramo priliku mladim ljudima da ostanu u Hrvatskoj. 

Za buduće razdoblje osigurana su dvostruko veća sredstva pa bi ovom prilikom sve uputio da pripreme projekte za buduće razdoblje jer će biti dvostruko više projekata odobreno.”

Govoreći o odobrenim projektima župan Galić je rekao: -” Zahvaljujem se ministru Paviću i Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije, zahvaljujem se i svim drugim Ministarstvima na realizaciji naših projekata  i na potpori. Zahvaljujem se Vladi Republike Hrvatske koja je kroz svo ovo vrijeme, ove tri, četiri godine zajedno dogovarala sa županijama, gradovima i općinama realizaciju naših projekata. 

Kao što smo već spomenuli,  3 milijarde kuna je realizirano u našoj županiji. To su ogromna sredstva kojih  ne bi bilo da nisu svi ministri, naši gradonačelnici i načelnici, naše razvojne agencije, županijske lokalne akcijske grupe i gradske razvojne agencije zajednički gradili i razvijali ljudske potencijale. Rezultat dobre zajedničke suradnje su upravo sredstva koja smo realizirali kroz projekte. Cilj nam je osigurati novac za naše gradonačelnike, načelnike i županiju  kako bi mogli nastaviti sa kvalitetnom pripremom novih projekata, odnosno kako bi smo mogli pripremati velike europske projekte.”