U jesen 2019. godine započeo je pilot projekt ”proizvodnja jaja iz slobodnog uzgoja”, koju provodi tvrtka Agro-klaster d.o.o., a koju je osnovala Vukovarsko – srijemska županija. Proizvodnja jaja krenula je s 9 kooperanata s područja Vukovarsko – srijemske županije, te je uspostavljanje proizvodnje išlo u dobrome smjeru i svojom dinamikom.

No, pojavom pandemije uzrokovane koronavirusom, u proljeće 2020. godine, nastale su nejasnoće i bojazni za sve oblike proizvodnje,  tako i za proizvodnju jaja iz slobodnog uzgoja. Kao što se početkom 2020. godine očekivalo kako će hotelijeri i ugostitelji izraziti veliki interes za jajima iz slobodnog uzgoja, zbog pojave koronavirusa i pogođenosti turističkog sektora, to je izostalo.

Unatoč neizvjesnosti, početkom lipnja otvorili su se trgovački lanci te postali ozbiljni partneri. Trenutno Agro-klaster d.o.o., osim s lokalnim trgovinama poput Bose, Patričara, Slavonija-Boškovića, ali i javnim ustanovama, vrtićima te domovima za starije, surađuje s većim trgovačkim lancima kao što su Konzum, Spar, Tommy, te Apfel iz Makarske.

Do sada se u ovoj godini isporučila roba u vrijednosti od milijun kuna, na mjesečnoj bazi isporučuje se oko 150.000 komada, a da je u lipnju pokrenuta i vlastita proizvodnja jaja – količine bi bile dvostruko veće. Također, veliki je interes i novih potencijalnih kooperanata, kojih danas ima već 18, no širenje mreže kooperanata će ovisi o prodaji i plasmanu. Tržište je uspješno otvoreno, te osim proizvodnje kod kooperanata u manjem dijelu, ide se i na pokretanje spomenute vlastite proizvodnje na farmi u Soljanima. Farma u potpunosti opremljena te će primiti 6000 nesilica koje bi dnevno trebale proizvoditi oko 5500 komada jaja. Prvi korak u provedbi projekta proizvodnje jaja iz slobodnog uzgoja bila je organizacija kooperantske mreže proizvođača. Trenutno je aktivno 15 kooperanata, s oko 5000 koka nesilica i dnevnom proizvodnjom oko 4500 komada jaja. Pakirni centar i sortirnica jaja iz slobodnog uzgoja nalazi se ne samo u Soljanima već i u Lovasu.

Kooperanti su zadovoljni, kako s proizvodnjom i otkupom tako i s potporom i savjetima. Jedan od njih je i Perica Keškić, koji je rekao: -„ Odlučio sam se zbog toga na ovu proizvodnju, kao neki dodatni prihod ili još jedna plaća. To je taj neki prosjek, ali može se dogoditi da 5 do 10 komada varira, ali to je tu negdje. Zadovoljan sam, dobro je. Ovako je dobro zato što je siguran otkup, tako da bez problema to sve teče svojim tijekom.“

Direktor Agro-klastera Zdenko Podolar izjavio je: -„Prodaja je iznad očekivanja i trenutno nemamo dovoljnih količina jaja koliko bismo mogli prodati. Na početku turističke sezone to baš i nije izgledalo tako, posebice u lipnju, kada je sve bilo neizvjesno, a imali smo dogovorenu prodaju približno milijun komada jaja. Pomalo nas je bila uhvatila i panika. Situacija je danas sasvim drugačija, jer imamo drugu strukturu kupaca. Tržište se otvorilo, u manjem ćemo dijelu još ići prema kooperantima, ali moramo organizirati vlastitu proizvodnju jaja da bi projekt bio održiv. Vlastitom proizvodnjom postižemo neke razlike u cijeni, a s kooperantima smo oko nule, ili u manjem plusu, jer smo gledali da prije svega oni tu imaju koristi, a ne mi.“