Svake godine 5. listopada obilježava se Svjetski dan učitelja, dan zahvale za sve što čine za mlađe generacije i njihov napredak, a tom je prigodom, već tradicionalno, za ravnatelje osnovnih i srednjih škola s područja županije organiziran prijem na Lovačkom domu u Andrijaševcima. „Dan učitelja je prigoda da se vidimo, razmijenimo iskustva i informiramo o tome što je bilo u protekloj te što nas čeka u ovoj godini. Velika zahvala našim učiteljima, profesorima i nastavnicima jer su oni uistinu jako važni u odgoju naše djece.

Zaduženi su poboljšati temelj koji učenici dobiju u obitelji jer će pravovremeno usađivanje istinskih životnih vrijednosti odlučiti kakvi će u budućnosti biti ljudi“, poručio je vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić. Na području županije ima ukupno 72 škole i Dom učenika u Vukovaru, a predstavnici navedenih institucija danas su kroz druženje sa svojim kolegama razmijenili iskustva s ciljem poboljšanja obrazovanja na našim prostorima. „Ovo je prigoda da Županija pokaže koliki je značaj djelatnika u obrazovanju te da im se zahvali na trudu i radu. Izuzetno sam zadovoljna radom svih njih. Imamo sve više projekata, natječaja na koje se škole javljaju tako da nas posebno veseli kada vidimo učenike koji se trude i kroz razne programe obogaćuju svoje znanje i život“, rekla je pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i društvene djelatnosti doc.dr.sc. Jadranka Mustapić-Karlić ponovivši kako je u današnje vrijeme izuzetno važno da ravnatelji i učitelji u svom poslu imaju menadžerski pristup te da uz pomoć njega za svoju školu osiguraju najbolje moguće. Dobar primjer takvog pristupa svakako je Poljoprivredno šumarska škola u Vinkovcima koja je nositelj Regionalnog centra kompetentnosti, projekta vrijednog oko 66 milijuna kuna. „Prvo bih poželjela sretan Dan svim učiteljima naše županije i cijelog svijeta, da danas uistinu prepoznaju da su oni jedan veliki pokretač društva i da o njima ovisi puno toga u obrazovanju, odgoju naše djece i stvaranju mladih ljudi koji će danas, sutra biti spremni za tržište rada“, kazala je ravnateljica Ružica Zucić istaknuvši kako su učitelji ti koji trebaju pružiti znanje, ali i znati što očekivati od svojih učenika. Uz menadžerski pristup, ravnatelji svakako moraju biti i kompetentni te biti spremni na brzu prilagodbu s obzirom na potrebe tržišta rada koje moraju stalno osluškivati. „Situacija danas u odnosu na razdoblje prije pet i više godina značajno je drukčija, odnosno dinamičnija. Zahtjeva reakcije u puno kraćem vremenu i prilagođavanje uvjetima“, o izazovima rada na mjestu ravnatelja govorio je ravnatelj Zdravstvene i veterinarske škole „Dr. Andrija Štampar“ iz Vinkovaca Josip Šuker. Iza nas je teško razdoblje za sve djelatnike škola. Jedna od najoštećenijih škola u olujnom nevremenu svakako je Osnovna škola u Retkovcima, čiji učenici nastavu pohađaju u osnovnim školama u Vođincima i Andrijaševcima. No unatoč tome, kako ističe ravnateljica Zdenka Škrlec, sve funkcionira u najboljem redu. „Ovakvi događaji znače jedno veliko priznanje za sve ljude koji rade u obrazovanju te koji se trude od malih napraviti velike, uspješne ljude koji će napraviti promjene u društvu“, objasnila je Škrlec.

Svoju poruku svim učiteljima poslao je i današnji domaćin, načelnik Općine Andrijaševci Ante Rajković koji im se zahvalio na trudu i zalaganju koje ulažu u obrazovanje djece. „Nadam se da će i u budućnosti predano pristupiti tom vrlo odgovornom zanimanju i da ćemo svi zajedno izroditi mlade, sposobne ljude za tržište rada, a onda i za našu budućnost“, zaključio je Rajković.