U organizaciji Hrvatskog debatnog društva, u prostorima Ekonomske i trgovačke škole Ivana Domca u Vinkovcima održana je učenička deliberacija na kojoj su sudjelovali učenici škole domaćina i Srednje strukovne škole Vinkovci.

Na javnoj raspravi učenici su predstavili problem koji su prepoznali u zajednici, iznijeli su svoje mišljenje te predložili rješenje. Nepostojanje asfaltiranog puta između Ekonomske i druge tri srednje škole predstavili su kao glavni problem jer, ističu, žele učenicima, nastavnicima, ali i drugim građanima osigurati pristup školi i školskoj dvorani iz navedenog smjera. Nakon predstavljanja problema, iznijeli su i prijedlog rješenja. Učenici su se složili kako je najbolje rješenje asfaltiranje staze jer će se tako poboljšati sigurnost i pristupnost, a cijeli proces nije dugotrajan niti iziskuje previše financijskih sredstava. Svoj prijedlog potkrijepili su ponudom lokalne građevinske firme koja ima potrebnu opremu i iskustvo za traženi posao.

Učeničkoj deliberaciji, u ime Vukovarsko-srijemske županije, prisustvovao je pročelnik Ureda župana Marko Dikonić, a kvalitetna i efektna prezentacija učenika urodila je plodom. Na Danima otvorenih vrata strukovnih škola vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić potvrdio je kako mu je prenesena informacija o problemu neadekvatne ceste. „Na debati su učenici postavili pitanje zbog čega nije napravljena staza između Ekonomske i Strukovne škole koja je nametnuta samim korištenjem i iz toga je vidljivo da postoji potreba za njom. Kada riješimo sve potrebne pravne stavke, krećemo u realizaciju tog projekta i nadam se da će navedeni problem biti uskoro riješen, posebice jer nisu potrebna prevelika sredstva“, zaključio je župan.