Nakon dodjele priznanja mentorima učenika uspješnih u sportu, u velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima nagrađeni su i učenici te njihovi mentori koji su ostvarili iznimne uspjehe na državnim te prva mjesta na županijskim natjecanjima. Na svim razinama natjecanja ove je školske godine sudjelovalo oko osam tisuća učenika s područja županije, odnosno njih 500 više nego prošle godine. Čak 105 ih je otišlo na državno natjecanje, a prvo mjesto osvojilo je 11 učenika. „Lijepi su to rezultati koji pokazuju kako su mentori vrijedni i stalno rade sa svojim učenicima koji su kvalitetni i ostvaruju izvrsne rezultate“, rekla je pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i društvene djelatnosti doc.dr.sc. Jadranka Mustapić-Karlić. Porast broja učenika na natjecanjima posljedica je sve boljih uvjeta u školama jer zahvaljujući doprinosu i potpori resornih ministarstava te povučenim europskim sredstvima učenicima su na raspolaganju nove digitalne tehnologije koje oni znaju i žele koristiti kako bi na zabavan i edukativan način produbili svoja znanja.

Jedan od njih je i Lovro Rukavina, učenik 6. razreda Osnovne škole Ivane Brlić-Mažuranić iz Rokovaca-Andrijaševaca. Na natjecanju Robocup osvojio je prvo mjesto u jednoj i treće mjesto u drugoj kategoriji. „Zanima me tehnika i programiranje pa sam se prijavio da vidim hoće li mi to ići. Prvo mjesto smo osvojili u kategoriji spajanja sklopova. Na eksperimentalnu ploču smo morali spojiti motor i ledice koje su se morale upaliti da bi sve prošlo uspješno. Treće smo mjesto osvojili za automatiku gdje smo na eksperimentalnu pločicu morali spojiti dijelove i potom ih isprogramirati na računalo“, rekao je Lovro dodavši kako mu ovo priznanje znači jako puno, osobito kao lijepa uspomena koja će mu za nekoliko godina biti pokazatelj njegovog uspjeha. Ponos ostvarenim rezultatima nije mogao skriti ni njegov mentor, nastavnik Tehničke kulture i Informatike Ivan Deanović koji je istaknuo kako je ovo za njih bila rekordna godina. Od 12 disciplina na državnom natjecanju, nastupili su u šest. „Učenici su jako vrijedni, rade i više nego što treba i uz svoje mentore ostvaruju odlične rezultate“, kazao je napomenuvši kako su, uz Robocup, na natjecanju Cromakers u mlađim kategorijama osvojili također prvo mjesto u državi. Njihov je uspjeh još veći jer robotika u našoj županiji nije dovoljno zastupljena, a zahvaljujući malim genijalcima koji se žele nametnuti na toj sceni, u budućnosti će se sigurno i to promijeniti. „Cilj nam je da Županija vidi da imamo mlade ljude koji rade, žele i jednog će dana biti nositelji društva kako dolaze nove tehnologije“, zaključio je.

Na velik broj uspješnih učenika na području županije osvrnuo se i vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić. „Veći broj učenika na natjecanjima govori nam da su imali dobre pripreme, da su se njihovi mentori i nastavnici potrudili, ali i da imamo darovite generacije“, kratko je izjavio župan rekavši kako je za nagrade učenicima i mentorima izdvojeno oko 20 tisuća eura te da se nada kako im je i to mali poticaj za dalje.