Prigodnom svečanosti danas je otvoren 23. Festival glumca u dvorani „Mladost“ u Županji, a koji će se održati u pet gradova Vukovarsko-srijemske županije.

Festival su otvorili župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić i predsjednica Hrvatskog društva dramskih umjetnika Perica Martinović.

Prigodom otvorenja župan Galić je poželio glumcima ugodan boravak u najistočnijoj županiji čiji stanovnici “svakog svibnja s nestrpljenjem čekaju glumce da donesu radost teatra, kao što su i u najtežim ratnim danima”.

Tijekom ovogodišnjeg Festivala glumca, biti će izvedeno 15 od 18 predstava koje je odabrao festivalski izbornik Enes Kišević.

Prigodom svečanosti otvorenja izbornik Kišević istaknuo je kako Hrvatska ima sjajan teatar i publiku kao i da nije mogao dovesti sve predstave na festival, koje to po kvaliteti i zaslužuju pa je rekao:

– Bilo je toliko dobrih predstava da mi je žao što nisam mogao dovesti ih još barem pet, šest predstava, jer nam „ne daju“ vladari našega novca. Vidio sam 59 predstava i uspio sam izabrati 18 predstava. Predstave nisam gledao kao kazališni kritičar, nego na pomoćnom stolcu, dišući s glumcima. Uživao sam u glumačkim ostvarenjima, u režijama koje se ne vide, koje glumcima otvaraju kreaciju i slobodu izražaja, a bježao od redatelja koji na sceni vole biti vidljiviji od glumca.

Predsjednica HDDU-a Perica Martinović, pozdravljajući sve nazočne, navela je:

– Ne mogu otići u svoj Dubrovnik, na Dubrovački ljetni festival, a da ne dođem na Festival glumca. Ovo je duša i srce Hrvatske –  i poručila glumcima da se drže i ne posustaju pred teškoćama. Poručila je da svaki glumac progovara iz sebe, iz svog mraka i svoje svjetlosti, a za nju je, naglasila je, Slavonija uvijek bila samo svjetlost.

Ispred Ministarstva kulture nazočnima se na otvorenje obratila načelnica Sektora za izvedbenu, likovnu, muzejsku i arhivsku djelatnost Eva Brunović, te je istaknula:

– Tijekom 22 godine održavanja, na početku 23. svjedočimo Festivalu koji se razvio u koncepijski jedinstven i prepoznatljiv susret u čijem je središtu glumac. Oduševljava entuzijazam organizatora i sudionika, umjetničkih ostvarenja koji trajno pridonose vrijednostima hrvatskog kazališnog stvaralaštva.

I na ovome festivalu biti će dodijeljen niz nagrada najboljim predstava i glumcima, a osiguran je i bogati popratni festivalski program. Ukupno će biti dodijeljeno šest nagrada, i to nagrada Vanja Drach za najbolju predstavu u cjelini, četiri ravnopravne nagrade Fabijan Šovagović za najbolje glumce i glumice, nagrada Ivo Fici za najboljeg mladog glumca ili glumicu.

Nagrada Nevenka Filipović za najbolje lutkarsko glumačko ostvarenje ili glumačko ostvarenje u predstavama za djecu i mlade ove godine neće biti dodijeljena zbog otkaza dolaska jedine dječje predstave “Male priče o nestašnoj Sonji”.

O nagradama na Festivalu odlučuje Ocjenjivački sud kojega čine Lidija Helajz iz Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića iz Osijeka, Sanja Marin iz zagrebačke Komedije i Draško Zidar iz Kazališta Virovitica.

Ovogodišnji festivalski domaćin je doajen hrvatskog glumišta Ivo Gregurević.

Nakon same svečanosti otvaranja natjecateljski festivalski program počeo je izvedbom predstave „Priče iz Vukovara“ u izvedbi mladog glumca Pere Eranovića i produkciji Scene mladih Hrvatskoga narodnoga kazališta u Splitu i Umjetničke akademije u Splitu.