Danas je održana tiskovna konferencija Stožera civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije, na kojoj su javnost o epidemiološkoj situaciji u županiji izvijestili predsjednik Stožera civilne zaštite VSŽ i župan Božo Galić, načelnik Stožera civilne zaštite VSŽ Zdravko Kelić, epidemiologinja iz Zavoda za javno zdravstvo VSŽ dr.sc. Jasna Topolovec i načelnik PU Vukovarsko-srijemske Fabijan Kapular

„U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je 35 novih pozitivnih osoba na COVID-19 (8 iz Vinkovaca,  4 iz Vukovara, 3 iz Županje, 1 iz Starih Mikanovaca, 2 iz Vrbanje, 1 iz Cerne, 2 iz Borova, 1 iz Bošnjaka, 1 iz  Đeletovaca, 2 iz Gradišta, 2 iz Gunje, 1 iz Ilače, 1 iz Ivankova, 1 iz Komletinaca, 1 iz Novih Jankovaca, 1 iz Nuštra, 1 iz Rokovaca, 2 iz Vođinaca). Ukupan broj oboljelih osoba od početka epidemije je 321, od kojih je  88 osoba izliječeno, a 2 osobe su preminule ( 1 osoba preminula sa COVID-om, 1 od COVID-a). U protekla  24 sata testirane su 103 osobe, dok je ukupno do sada na području županije testirano 4657 osoba. Trenutno je u županiji 10 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti, jedna osoba se nalazi u bolnici u Vukovaru dok se 9 osoba nalazi u bolnici u Vinkovcima.  U samoizolaciji na području županije nalaze se 583 osobe.“– izvijestio je načelnik Stožera Vukovarsko-srijemske županije Zdravko Kelić.

Istaknuo je da je situacija u kojoj se nalazimo ozbiljna. Današnja brojka pozitivnih osoba čini 18 naselja u našoj županiji što znači da je žarište na području cijele naše županije i svako mjesto je ugroženo. U vremenskom periodu od tjedan dana, računajući od 17. srpnja do danas imamo 171 osobu koja je pozitivna što je veći broj od ukupnog broja zaraženih koji smo imali od samog početka do prije tjedan dana, a to je 150 osoba. „Situacija je ozbiljna, ali ju imamo pod kontrolom. Pozivam građane da izbjegavaju sve one skupove koje mogu izbjeći. Moramo se pridržavati svih propisanih mjera i savjeta, moramo biti odgovorni ponajprije radi samih sebe i svojih obitelji pa naposljetku svih stanovnika naše županije. Isto tako ono što nam predstavlja problem je to da nam osobe ne kažu sve svoje kontakte vrlo često ih zaborave pa vas molimo da u tom smislu budete odgovorni. Razumijemo osobe koje imaju slavlja, ali apeliram ovim putem da se najstrože pridržavaju svih propisanih mjera.“

Napomenuo je kako županijski stožer svakodnevno komunicira sa Nacionalnim stožerom i razgovara o tome što bi bilo najbolje učiniti i na koji način sanirati situaciju u našoj županiji kako bi doveli situaciju do one razinu koju svi želimo, a to je da se broj slučaja oboljelih svede na nulu.

Epidemiologinja iz Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije dr.sc. Jasna Topolovec  istaknula je „Nažalost vidimo da se broj oboljelih od koronavirusa nastavlja, te je tako i danas veći broj oboljelih. Još uvijek vrlo visok udio u ukupnom broju oboljelih čine kontakti iz masovnih okupljanja, svadbi, proslava i slično. Isto tako imamo oboljele osobe i u bolnici Vinkovci i Vukovar, i među djelatnicima i među pacijentima. Tu smo promptno odradili sve protuepidemijske mjere te u suradnji sa bolničkim instancama i osobljem.

Imamo veći broj oboljelih među članovima KUD-a Vrbanja, nakon nekih njihovih aktivnosti i sve veći broj osoba za koje ne znamo izvor zaraze. Apeliram na sve, ukoliko ovih dana osjete bilo kakve simptome zarazne bolesti, da ne odlažu javljanje bilo svom obiteljskom liječniku bilo nadležnom epidemiologu, da se u što kraćem periodu poduzme testiranje na koronavirus, da bi spriječili daljnje širenje koronavirusa. Apeliram da se svi maksimalno pridržavaju svih preporučenih mjera opreza te da u narednom periodu izbjegavanju veća ili manja okupljanja.

„U samoizolaciji na području županije nalaze se 583 osobe, a tijekom jučerašnjeg dana utvrđena su tri  kršenja samoizolacije. Stoga želim reći ako već znamo da je netko u samoizolaciji krajnje je neodgovorno i neozbiljno da se onda na bilo koji način krši samoizolacija. Mi smo protiv te tri osobe koje su kršile samoizolaciju  poduzeli sve mjere iz naše nadležnost, te će biti sankcionirani.

Imamo šest policijskih službenika i jednu državnu službenicu oboljelu od COVID-19. Od toga samo dva policijska službenika imaju simptome a ostalih četiri imaju blaže ili uopće nemaju simptome bolesti. Sve je više osoba koje nemaju simptome i za koje je teško utvrditi  izvor zaraze. To govori samo da svi zajedno moramo ozbiljno shvatiti situaciju, jer se i dalje virus brzo širi. Imamo 31 policijskog službenika u samoizolaciji i jednu državnu službenicu.

Također Policijska uprava vukovarsko-srijemska i dalje će dosljedno provoditi sve odluke Nacionalnog stožera koje su donesene kako bi spriječili širenje COVID-19.„- rekao je načelnik policijske uprave Vukovarsko-srijemske županije Fabijan Kapular.

Predsjednik Stožera civilne zaštite VSŽ i župan Božo Galić izjavio je: -„Situacija je ozbiljna al nije nerješiva. Zajedničkim odlukama našeg Stožer s Nacionalnim stožerom, a prvenstveno u dogovoru sa strukom donijeli smo mjere. Situacija se može riješiti jedino zajednički, pridržavanjem preporučenih mjera. Jedino tako možemo smanjiti broj oboljelih i svesti na nulu. Molim i apeliram na odgovorno, solidarno poštivanje preporučenih mjera. Nije rješenje u kažnjavanju i masovnoj kontroli, već u samosvijest svih nas. Samo zajedno možemo uspjeti, hvala svima”.

[video1]